Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Batı Teksas Petrolü yedi günlük rallisinin ardından hafif gerilemesi sonrası yatay seyrini sürdürdü. 2021 yılında yüzde 58 yükselen petrol toplamda yedi çeyrek art arda yükselerek 1983’ten beri en uzun artış performansına imza attı.

Yılsonunun gelmesiyle yatırımcılar hızla yayılan Omikron varyantı ve üretim konusunda her fırsatta temkinli cevaplar veren OPEC+’nın açıklamalarını değerlendirerek 2022’de küresel petrol tüketimin görünümünün nasıl olacağını öngörmeye çalışıyorlar.

OPEC+ önümüzdeki hafta başında toplanarak Şubat ayı için petrol üretim rakamlarıyla ilgili karar verecek. Grup bir süredir pandemi nedeniyle kullanılmayan kapasiteyi günlük 400 bin varile denk gelecek şekilde her ay artırıyordu. OPEC bu ayki toplantıda yeni Genel Sekreteri’ni de seçecek.

Petrolde bu yıl yaşanan dikkate değer yükseliş hızla çalışmalara başlayan başat ekonomilerin çıkardıkları aşılarla seyahat kısıtlamalarını hafifletmesi sayesinde oldu. Batı Teksas Petrolü Omikron varyantının ortaya çıkarak talebe darbe vurması endişelerine sebep olmadan önce Ekim ayında 2014’den beri en yüksek değerine ulaşmıştı. Bunun yanında Kasım ayında ABD liderliğinde başlatılan stratejik rezervlerin piyasaya sunulması planı da fiyatlar üzerindeki baskıyı sürdürmüştü.

“2020’de gördüğümüz taban noktasını düşünürsek 2021’de talep ve fiyatlarda yaşanan yükselişler o kadar da ölçüsüz değildi” diyen JTD Energy Services Pte. Müdürü John Driscoll “2022’de OPEC+’nın daha ihtiyatlı tarafta olacağını beklemek gerekir” yorumunda bulundu.

Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında, yüzde 0,5 düşerek 76,61 dolara geriledi.

Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,4 düşerek 79,25 dolara