Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarındaki düşüşün talep endişelerini azaltması ve dikkatleri derinleşen ticaret savaşından uzaklaştırması ile birlikte kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 4 yükseldikten sonra hafifçe geriledi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 10 milyon varil düşerek Ekim 2018'den bu yana en düşük seviyesine indi. Ancak ABD'de ham petrol üretiminin söz konusu dönemde yüzde 1.6 artarak rekor seviyeye tırmanması, fiyat iyimserliğinin azalmasına neden oldu.

ABD'nin ham petrols toklarındaki düşüş, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının agresif üretim kısıntılarının piyasa üzerinde etkili olmaya başladığını gösteriyor. Ancak yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığıan hızlı çözüm ihtimalini düşük görmesi ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin artmasının da talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte, ham petrol fiyatları ayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Küresel ticaret anlaşmazlıkları petrol üzerinde aşağı yönde baskı oluşturmaya devam ediyor ve fiyatların daha da yükselmesini sınırlıyor," dedi ve "Piyasa ABD'de üretimin artmasından endişe duyuyor görünüyor ve stoklarıdaki büyük düşüşe olması gerektiği kadar tepki vermiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 22 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 11:33'te varil başına 55.56 dolara indi. Fiyatlar erken saatlerde kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.6 yukarıda kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 60.12 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 1.7 yukarıda kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 4.56 dolar primli işlem gördü.