Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın emri ile düzenlenen bir hava saldırısında Irak'ta bulunan üst düzey bir İranlı generalin öldürülmesi ve bunun sonucu dünyanın en önemli petrol üretim bölgesi Orta Doğu'da gerginliğin daha da artacağı endişelerinin yoğunlaşması sonucu sıçrama yaparak varil başına 70 dolara yaklaştı.

Brent petrolü Cuma günü yoğun işlem hacmi ile birlikte yüzde 4'ten fazla yükselerek, Eylül ayında küresel arzın yüzde 5 düşmesine neden olan Suudi Arabistan'ın petrol altyapısına düzenlenen saldırılardan bu yana en yüksek seviyelerine geldi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD tarafından düzenlenen hava saldırılarında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı general Kasım Süleymani öldürüldü.

Saldırılar sonucu hiçbir üretim tesisi zarar görmezken ve üretimde aksama olmazken, İran'ın en güçlü generallerinden birinin öldürülmesi, Washington ve İran İslam Cumhuriyeti arasında artan gerginliğin daha da yükselmesi ve Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir istikrarsızlığa yol açma riskini getiren bir provokasyon niteliğinde. Hava saldırısı Bağdat Uluslararası havalimanı yakınında gerçekleşti ve saldırıda İran yanlısı Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in de öldürüldüğü bildirildi. Bu gelişmelerin ardından gözler İran'ın nasıl tepki göstereceğine çevrildi. İran Dini Lideri Ali Hamaney, İranlı komutanı öldürenleri "şiddetli bir misillemenin" beklediği tehdidinde bulundu.

AxiTrader Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Bu İran'ın burnunun kanamasından daha fazla bir şey," dedi ve "Bu, diğer bir Orta Doğu savaşını tetikleyebilecek agresif bir güç gösterisi ve açık bir provokasyon" değerlendirmesinde bulundu.

Obama yönetiminde görev alan ve şimdi Columbia Üniversitesi için çalışan Jason Bordoff, "Bu bölgede sismik bir hareket," dedi ve "ABD ile İran arasındaki bu dişe diş mücadele kontrolden çıkabilir. İran'ın tepkisi sert ve ölümcül olacaktır. Ve açık bir şekilde, saldırılar enerji altyapısına da yönelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 2.91 dolar ya da yüzde 4.4 yükselerek varil başına 69.16 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 09:59'da 68.62 dolar seviyesine geldi. 

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 3.6 yükselerek varil başına 63.36 dolara tırmandı. Kontrat saldırıların ardından yüzde 4.4 kadar yükseldi.

Brent ve WTI'ın toplam işlem hacmi 30 günlük ortalamasının 10 katına çıktı.

(14:10'da güncellendi)