Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektör raporunun ABD'de ham petrol stoklarının tahmin edilenden daha fazla düştüğünü işaret etmesi ve bunun da Washington ile Tahran arasındaki anlaşmazlıktan dolayı gerçekleşen ralliye katkıda bulunması ile birlikte dört haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Vadeli petrol kontratları, Salı günü son dört günde ilk kez gerileyerek yüzde 0.1 aşağıda kapanmasının ardından yüzde 2.2 kadar yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API), konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 7.55 milyon varil düştüğünü kaydetti. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi veriler de bu düşüşü teyit ederse, stoklar üç ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş olacak. Benzin vadelileri New York'ta, Reuters'in Philadelphia Energy Solutions'ın ABD Doğu Kıyısı'nın en büyüğü olan rafinerisini kapatmasının beklendiği yolundaki haberinin ardından yükseldi.

Petrol, Orta Doğu'da artan gerilimin fiyatlar üzerindeki etkisinin ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının etkisine ağır basması ile birlikte bu ayın ortasından bu yana yüzde 15 yükseldi. ABD ve Çin devlet başkanlarının Cumartesi günü G20 zirvesi için bulundukları Japonya'da yapacakları toplantı, ticaret görüşmelerinin yeniden başlayabileceğine ilişkin iyimserliği biraz artırdı. Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortakları yılın kalan kısmı için üretim seviyelerini belirlemek üzere gelecek hafta bir araya gelecek.

Singapur'da JTD Energy Services Ltd. baş stratejisti John Driscoll, "ABD ham petrol stoklarında araç kullanımının arttığı yaz dönemi yaklaşırken görülen süregelen düşüş petrol fiyatlarına destek olacak," dedi ve OPEC + koalisyonunun da gelecek haftaki toplantıda üretim kısıntılarını yılın ikinci yarısına uzatma kararını almasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.19 dolar ya da yüzde 2.1 yükselerek Singapur saati ile 12:23'te varil başına 59.02 dolara çıktı. Fiyatlar gün içinde 59.10 dolara kadar çıkarak 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Kontrat Pazartesi itibariyle üç günlük dönemde yüzde 7.7 yükseldi.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.05 dolar ya da yüzde 1.6 yükselerek varil başına 66.10 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.08 dolar primli işlem gördü. Bu fark erken saatlerde 6.86 dolara kadar gerileyerek Nisan başından bu yana en düşük seviyesine indi.