Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA), tarihi üretim kısıntısı anlaşmasına rağmen talepte bu yıl rekor düşüş olacağını açıklamasının ardından varil başına 20 doların altına indi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 4.5 kadar düşerek 2002 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. IEA, petrol talebinin bu yıl günlük 9 milyon varil düşeceğin ve bunun sonucu 10 yıldır süren tüketim artışının ortadan kalkacağını kaydetti. Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri gelecek ayın başından itibaren üretimi kısmayı taahhüt ettiler, ancak halen piyasaya sel gibi petrol vermeye devam ediyorlar.

Petrol stokları her yerde artıyor ve kilit fiziki piyasa göstergeleri zayıflıyor. New York petrol vadelilerinde contango durumu (yakın vadeli kontrat fiyatının uzun vadeliden daha düşük olması) daha da derinleşirken, swap fiyatları Kuzey Denizi kargolarının büyük iskontolarla el değiştirdiğini işaret ediyor.

Petrol fiyatları bu yıl, ülkelerin karantina tedbirlerinin sürelerini uzatmaları, tüm dünyada hayatını kaybedenlerin sayılarının artması ve ABD'de işsizliğin patlaması ile birlikte bu yıl değerinin üçte ikisini kaybetti. Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonominin bu yıl yüzde 3 daralacağını öngörüyor ve bu durum zayıf enerji talebinin bir süre daha devam edeceğini işaret ediyor. IEA ise en kötünün henüz geride kalmamış olabileceği uyarısında bulundu.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Petrol fiyatlarında önümüzdeki günlerde ve haftalarda aşağı baskının arttığını görebiliriz" dedi.

Batı Teksas petrolü (WTI) 51 sent düşerek Londra saati ile 10:17'de varil başına 19.60 dolara geriledi. Brent petrolü ise 1.13 dolar kayıpla 26.47 dolara düştü.

Dünya fiziki arzının üçte ikisinin göstergesi olan Dated Brent petrolünün varil fiyatı, S&P Global Platts'a göre, Perşembe günü seviyesi olan 23.73 dolardan 20.66 dolara indi.

(13:00'te güncellendi)