Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini şimdiye dek Orta Doğu'da üretim ve ihracatta herhangi bir aksaklığa neden olmayan ABD ve İran arasındaki artan gerginlik riskine çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi.

Ham petrol Perşembe günü hafifçe yükselirken, fiyatlar tekrar, Çarşamba günü kayıp ve kazanç bölgeleri arasında sert dalgalanmalar gösterdikten sonra, İran'ın en önemli askeri figürlerinden biri olan General Kasım Süleymani'nin ölümü ile sonuçlanan ABD hava saldırısından önceki seviyelere geldi. Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak'taki ABD askeri üslerine düzenlenen saldırıların fazla hasara yol açmadığını söylemesi ve savaş söyleminden uzak durmasının ardından İran'ın bundan sonra ne yapacağını söylemek için erken olduğunu kaydetti.

Petrol, İranlı general Süleymani'nin Trump'ın emri ile öldürülmesinin ardından yeni yıla oldukça hareketli bir başlangıç yaptı ve Brent petrolü, İran'ın Çarşamba günü misillemede bulunması ile birlikte varil başına 72 dolara yaklaştı. Sky Arabia, Perşembe günü Bağdat'ta Yeşil Bölge'yi hedefleyen yeni roket saldırıları olduğu haberini geçerken, Goldman Sachs Group Inc. bu hafta yaptığı değerlendirmede, fiyatların yüksek kalması için fiziki arzda aksaklıklar olması gerektiğini kaydetti.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Geçici bir ateşkes olabilir, ancak gerilimin azalması için halen daha alınacak çok yol var," dedi ve "Beyaz Saray'ın İran üzerindeki baskısı küresel arzın azaltılması için bir şans ve ABD ve Çin arasındaki kısmi ticaret anlaşması ile birlikte talepte potansiyel artış dikkate alındığında, petrol fiyatlarının yükselmesi için alan var" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1 yükselerek varil başına 66.10 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 12:06'da 44 sent yukarıda 65.88 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Kontrat Çarşamba günü, erken saatlerde yüzde 5.1 kadar yükseldikten sonra yüzde 4.2 kayıpla 65.44 dolara kadar inerek 16 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 1.2 yükselerek varil başına 60.31 dolara kadar çıktı. Kontrat Çarşamba günü erken işlemlerde 65 doların üzerine çıktıktan sonra yüzde 4.9 kayıpla 59.61 dolardan kapandı.