Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Brent petrol, finans piyasalarının Fed'den gelen teşvik ile ralli yapması ve fiziki arzın sıkışık görünmeye devam etmesi ile birlikte varil başına 40 doların üstüne çıktı.

Vadeli petrol kontratları Londra ve New York'ta yükseldi. Hindistan'ın petrol bakanı, Haziran'ın ilk yarısında tüketimin geçen yılın aynı dönemindeki seviyenin yüzde 15 ila yüzde 20 altına yükseldiğini söyledi. Bu küresel tüketimdeki toparlanmanın diğer bir işareti oldu. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) aylık raporunda, akaryakıt kullanımının gelecek yıl 2019'dakinin yüzde 2.5 altında kalacağı ve bunun da jet yakıtı tüketimindeki yavaş artıştan kaynaklanacağı uyarısında bulundu.

Bu endişeler kısmen OPEC + koalisyonu üyelerinin geçenlerde artırılan üretim kısıntılarına uymakta olduklarına ilişkin işaretlerle bir nebze azalıyor. Suudi Arabistan bazı Asya rafinerilerine satışlarını yüzde 40 kadar azalttı ve Irak üretimde güçlü kesintilere gidecek. Öte yandan, ABD merkez bankası Fed, özel sektör tahvil alımlarına başlayacağını duyurdu ve bu açıklama tüm finans piyasalarında havanın biraz düzelmesine yol açtı.

Ham petrol fiyatları Nisan ayında eksi seviyeye düştükten sonra, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını artırması ve ABD'de petrol üretiminin düşmesine bağlı olarak hızla toparlandı. Ancak ralli geçen hafta, koronavirüste ikinci dalga endişelerinin ön plana çıkması ile birlikte duraklamaya başlarken, Avrupa'da fiziki ham petrol piyasaları güçlenmeye devam etti. Beyaz Saray'ın altyapıya yönelik yaklaşık 1 trilyon dolarlık harcama planı da, somut hale geldiği takdirde petrol fiyatları için destekleyici olabilir.

SEB AB baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, "Tüm dünyada yoğun teşvikler bir sıçramayı destekleyecek," dedi ve "Hisse senetleri yukarıda, petrol fiyatı yukarıda. Her şey yukarı" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.3 yükselerek New York saati ile 08:35'te varil başına 38.33 dolara çıktı. Ağustos vadeli Brent petrol yüzde 3.1 değer kazanarak varil başına 40.93 dolara ulaştı.