Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrol piyasasındaki dalgalanma 2019'da enerji şirketlerine yaradı

Petrol piyasasındaki dalgalanma 2019'da enerji şirketlerine yaradı

Petrol şirketleri, çeşitli faktörlerden dolayı piyasada görülen dalgalanmalarla birlikte 2019'da milyarlarca dolar kâr etti

Giriş: 28 Ocak 2020, Salı 11:56
Güncelleme: 28 Ocak 2020, Salı 11:56

Dünya’nın en büyük enerji satıcıları, 2019’da boru hattı kesintileri yaşanırken, gemi yakıtlarına yeni düzenlemeler getirilirken ve Ortadoğu’daki çatışmalar küresel petrol piyasalarını etkilerken, en iyi yıllarından birini geçirmiş oldu.

Oluşan kazanç, Vitol Group ve Trafigura Group Ltd gibi bağımsız satıcıları da aşarak, milyar dolarlara varan kârlar elde eden Royal Dutch Shell Plc, Total SA ve BP Plc gibi büyük oyunculara da yaradı.

En büyük 5 petrol satıcısından biri olan Mercuria Energy Group Ltd.’nin CEO’su Marco Dunand “2019 herkese için enerji endüstrisinin en iyi yıllarından birisiydi” dedi.

Bağımsızlar için kazançlı olan 2019 yılı, çoğunlukla yöneticiler ve çalışanların sahip olduğu bir grup şirket için dolgun bir prim sezonunu da garantiliyor. Avrupalı Petrol şirketleri Shell, BP ve Total içinse satış patlaması diğer sektörlerde zor geçen yılı telafi etmelerine yardımcı olacak.

Üst düzey yöneticiler ve kıdemli traderlar ile yapılan röportajlarda, herkesin mutabık olduğu nokta, sektörün petrol piyasalarındaki birçok faktörün şanslı bir şekilde bir araya gelmesinden yarar sağlaması oldu. Bunun yanında doğal gaz, elektrik ve likit doğal gaz ticaretine yapılan yatırımlar da meyvelerini vermeye başladı.

Öncelikle arz tarafında yaşanan bir dizi aksaklık, petrol rafinerilerinin ham petrole gösterge fiyatın üzerinde ödedikleri primleri arttırılmıştı. 2019’un başlarındaysa ABD’nin Venezuela’ya yaptırım uygulamaya başlamasıyla petrol akışı bozuldu. Sonrasında , Rusya’nın Avrupa’ya gaz gönderdiği kilit Druzhba boru hattında taşınan petrolün aşındırıcı kimyasal bir madde ile kirlenmesi sonucu, petrol aktarımı durdurulmuştu. Son olarak Eylülde ise, Suudi Arabistan’da ülkenin en önemli petrol üretim tesisine yapılan terör saldırısı ihracatta aksamaya neden olmuştu.

Bazı şirketler ayıca, ticari gemi filolarının kullanacağı yakıtlara ilişkin düzenlemeleri değiştirdi. Bu kurallar petrol rafineleri ve denizcilik sektörü için maliyetleri artırdı ve akaryakıt ve denizcilikte kullanılan dizel yakıt fiyatlarının artmasına yol açtı.

Tüm bu sonuçlar, düşen kar marjlarından dolayı sıkıntı çeken enerji sektörünün rahatlamasını sağladı. Dünyanın en önemli petrol göstergesi olan Brent petrolü, yıl boyunca 52.51 dolar ile 75.60 dolar arasındaki göreceli olarak dar bir bantta kaldı.