Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, tarihi arz kısıntılarının piyasayı sıkıştırmasına rağmen, ABD-Çin ilişkilerinin kötüleşmesinden dolayı piyasaların geneline hakim olan negatif havanın etkisi ile düştü ve rekor büyüklükteki aylık kazancını bir miktar azalttı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta hafifçe düşerek varil başına 33 dolara yaklaştı, ancak buna karşın, yaklaşık 40 sene önceye giden veriler dikkate alındığında, en büyük aylık kazancına yöneldi. ABD Başkanı Donald Trump, Pekin'in Hong Kong'da ulusal güvenlik yasasını uygulamaya koymak için adım atmasının ardından, Cuma günü Çin konusundaki yeni politikaları duyuracağını kaydetti. Petrol piyasası, OPEC + koalisyonunun üretim kısmaya başlaması ile birlikte, koronavirüs dolayısıyla talepteki çöküşün ardından toparlanmaya başladı. Ancak yatırımcılar, Rusya'nın anlaşmaya paralel olarak, Temmuz ayından itibaren üretim kısıntılarını gevşetmeye başlayacağını işaret etmesinin ardından, koalisyonun Haziran başındaki toplantısında herhangi bir değişiklik olup olmayacağına bakacak.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Kwangrae Kim, "ABD-Çin arasında artan gerginlikle birlikte piyasada volatilite var," dedi ve "OPEC+ üreticilerinin, fiyatların yükselmesi ve talebin geri gelmesi ile birlikte, önümüzdeki aylarda üretim kısıntılarına devam edip etmeyecekleri konusunda soru işaretleri de var" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol tüketiminin virüs öncesi seviyelere dönmesi, eğer dönebilirse, muhtemel uzun ve belirsiz bir süreç olacak, ancak Çin, Hindistan ve Güney Kore'deki rafineriler daha fazla ham petrol satın alıyor ve insanların işlerine dönmeleri ile birlikte, benzin talebi tırmanıyor. Hatta Citigroup Inc., Temmuz ayından itibaren üç aylık dönemde, ikinci çeyrekteki rekor fazlanın rekor açığa döneceği tahmininde bulundu.

Ancak tüm dünyada halen koronavirüsün olası ikinci dalgasının kırılgan olan toparlanmayı rayından çıkarabileceğine ya da yükselen petrol fiyatlarının üreticileri daha fazla üretmeye teşvik edebileceğine yönelik endişeler. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta sürpriz bir şekilde düşerken, piyasaya benzina rzının dört haftalık ortalaması, ülkenin bazı kısımlarının kısıtlamaları kaldırması ile birlikte, yükselmeye devam etti.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 2.7 yükseldikten sonra, yüzde 1.5 düşerek Singapur saati ile 12:07'de varil başına 33.21 dolara indi. Fiyatlar Mayıs ayında yaklaşık yüzde 76 arttı ve bu, Bloomberg'in derlediği 1983 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında, en büyük aylık yükselişi işaret ediyor.

Vadesi Cuma günü dolacak Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.6 yükseldikten sonra yüzde 0.8 düşerek varil başına 35 dolara geriledi. Daha aktif işlem gören Ağustos vadeli kontrat yüzde 0.8 kayıpla 35.73 dolara indi.