Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Suudi Arabistan'ın ticaret savaşı kaynaklı fiyat düşüşünü önlemeye yönelik seçenekler üzerinde tartışmak için diğer üreticilerle iletişime geçmesinin ardından yedi ayın en düşük seviyesinden sıçradı.

New York'ta işlem gören vadeli kontratlar Çarşamba günkü yüzde 4.7'lik kaybının önemli kısmını geri aldı. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Suudi yetkililer, krallığın fiyatlarda süregelen düşüşe tahammül etmeyeceğini aktardı.

ABD stokları sekiz haftadan bu yana ilk kez artış kaydederek ham petrol fiyatlarında Çarşamba günü görülen sert düşüşü destekledi.

Petrol fiyatları bu ay yüzde 10 civarında düşüş kaydetti. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi halihazırda pek parlak olmayan tüketin görünümünü iyice bozuyor.

Dünyanın en büyük bağımsız petrol tüccarı Vitol Group'a göre küresel petrol talebi 2019'da günlük 650 bin varili aşmayacak. ABD stoklarının da düşüşünü durdurması ve İran Körfezi'ndeki gerilimin etkisini azaltmasıyla, petrolü destekleyici unsurlar iyice zayıfladı.

VM Markets idari partneri Stephen Innes, “Petrol fiyatları kayıplarının bir kısmını geri aldı ancak algı hala ciddi şekilde aşağı yönlü. Büyük soru hala sözlü müdahalenin düşüşü durdurmak için yeterli olup olmayacağı ya da traderların bu fırsatı kısa pozisyonlarını artırmak için kullanıp kullanmayacağı.” dedi.

Nymex'te işlem gören Eylül vadeli WTI petrolü kontratı Londra saatiyle 07:29'da 1.63 dolar (yüzde 3.2) artarak varili 52.72 dolardan işlem gördü. WTI kontratı erken işlemlerde 1.75 dolara kadar yükseldi. Kontrat Çarşamba günü 2.54 dolar kayıpla 14 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeden kapattı.

Londra'da işlem gören Ekim vadeli Brent petrol kontratı 1.58 dolar (yüzde 2.8) artışla varili 57.81 dolara tırmandı.