Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel üretim kısıntılarının etkisini göstermeye başlaması ve koronavirüsten dolayı çöken talebin artık tabanı gördüğü yolundaki erken işaretlerle birlikte son bir ayın ilk haftalık kazancına yöneldi.

New York vadeli petrol kontratları Asya seansında varil başına 20 dolara doğru yükseldi ve bu hafta yaklaşık yüzde 16 prim yaptı. OPEC + blokunun günlük yaklaşık 10 milyon varil üretim kısıntısı bugün resmi olarak başladı ve aralarında Norveç ve ConocoPhillips'in bulunduğu diğer bazı üreticiler de kısıntıya gittiklerini açıkladılar.

Ham petrol fiyatlarının bu hafta toparlanması ayrıca ABD'de benzin stoklarının geçen hafta yaklaşık 1 yılın en büyük artışını gerçekleştirdiğini ve akaryakıt stoklarının azaldığını gösteren resmi verilerden de destek buldu. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin''in en büyük kentlerinin bazılarında trafik yoğunluğu virüs öncesi seviyelere döndü.

Talep verileri umutların artmasına neden oluyor, ancak Suudi Arabistan'ın geçen ay en az üç yılın en büyük aylık petrol ihracatını gerçekleştirmesi ile birlikte, virüs dolayısıyla uygulamaya koyulan kısıtlamalardan ve fiyat savaşından kaynaklanan yoğun arz bolluğunun ortadan kalkması biraz zaman alacak. Citigroup Inc., tüketimin toparlanmaya başlamasına karşın küresel depolama kapasitelerinin dolmaya yaklaşmasından dolayı, petrol piyasasında henüz en kötünün geride kalmadığı uyarısında bulundu.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Son fiyat yükselişi, üretim kısıntılarının buna destek olması ile birlikte, bir toparlanmadan ziyade istikrar işaretiydi," dedi ve "WTI şimdilik 15 dolar ile 20 dolar arasında bir denge fiyatı bulmuş olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 25 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 4 yükselerek Singapur saati ile 11:43'te varil başına 19.60 dolara tırmandı. Kontrat bu hafta şimdiye dek yüzde 16 değer kazandı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1.7 yükselerek varil başına 26.93 dolara ulaştı. Haziran kontratı dün yüzde 12 yükselişle vadesini doldurdu.