Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına yeni gümrük tarifeleri getirilebileceği yolundaki tehdidi küresel talebe ilişkin endişeleri artırırken, ABD'nin İran ile gerilim konusunda olası bir yumuşama işaret etmesinin ardından son iki haftanın en büyük kaybını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günkü yüzde 1.1'lik kaybın ardından Salı günü yüzde 3.3 daha düştükten sonra fazla değişmedi. Trump, geçen ay Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile ticaret savaşında ateşkes konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, eğer isterse Çin mallarına ek gümrük tarifesi getirebileceği tehdidini tekrarladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'ın eğer bazı koşullar sağlanırsa görüşmelere açık olduğunu işaret ettiğini söyledi.

Petrol fiyatları, petrol tankerlerine düzenlenen saldırılar ve alıkoymaların Orta Doğu'dan petrol akışını aksatabileceği endişelerinin arttığı bir ortamda İran ile gerilimin yoğunlaşması sonucu Haziran ortasından bu yana ralli yaptı. Ancak ABD-Çin ticaret savaşının daha da kötüleşebileceğine ilişkin endişeler küresel petrol talebi görünümünü yeniden olumsuz etkilerken, ABD'de Meksika Körfezi'ndeki petrol üretimi Barry fırtınası sonrası eski haline geri dönüyor.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Arz ve talep görünümü, ABD-Çin ticaret gerilimi ile birlikte zayıf," dedi ve "Ticaret görüşmelerinde somut bir ilerleme olmamasından dolayı, Trump'ın son açıklamaları piyasalardaki negatif havaya katkıda bulundu.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent yükselerek Singapur saati ile 10:09'da varil başına 57.67 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.96 dolar ile 2 temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 57.62 dolardan kapandı.

Eylül vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 24 sent yükselerek varil başına 64.59 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 3.2 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Eylül vadeli WTI'a kıyasla 6.81 dolar primli işlem gördü.