Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'in ABD'ye görüşmelerde bulunmak üzere ticaret müzakerecilerini göndereceği duyurusunun piyasaları desteklemesi ile birlikte yaklaşık iki ayın en büyük kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 4.3 ile 10 Temmuz'dan beri en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra hafifçe geriledi. Çin Ticaret Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çinli ticaret müzakerecilerinin Ekim ayı başında Washington'a gideceğini duyurdu. Ham petrol Çarşamba günü, Beyaz Saray'ın İran'a yeni yaptırımlar getirmesi ve Rusya'nın bu ay OPEC + koalisyonunun üretim sınırlarına uymaya devam edeceğini açıklamasının ardından sert yükseldi.

Ticaret konusunda yeni görüşmelerin olacağına ilişkin işaretler, ABD ile Çin'in ticaret anlaşmazlığının daha da kötüleşmesini önleyeceğine ilişkin umutları artırdı. Ancak her iki taraf arasında halen önemli konularda görüş farklılıkları bulunuyor. Petrol ayrıca, Hong Kong'da porotestocularla kentin yöneticisi Carrie Lam arasında uzlaşmanın sağlanması ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin azalması sonrası iyileşen risk iştahından da destek buldu. ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan resmi ham petrol stok rakamları piyasaya yeni bir yön verebilir.

Oanda Corp. kıdemli piyasa stratejisti Jeffrey Halley, "Petrol dün küresel siyasi gerilimlerinin azalmasından ve defansif makro pozisyonlanmasındaki rotasyondan destek buldu," dedi ve "Asya, ABD stok verileri açıklanmadan önce, Avrupa ve New York'tan yön bekleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent ya da yüzde 0.4 düşerek Londra saati ile 07:35'te varil başına 56.06 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Kontrat Çarşamba günü 2.32 dolar yükseldi.

Kasım vadeli Brfent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent düşerek varil başına 60.58 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 4.2 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 4.68 dolar primli işlem gördü.