Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithalata uygulanan gümrük vergilerini artırma tehdidinde bulunarak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında süregelen ticaret görüşmelerini tehlikeye atması ve bunun da küresel piyasalarda sarsıntı yaratmasının ardından varil başına 60 dolara doğru geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 3.1 düşerek son beş haftanın en düşük seviyesine kadar indi. Çin'in Trump'ın Pazar günü 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan gümrük vergilerini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılacağı tehdidinde bulunmasının ardından, bu hafta Washington'da düzenlenecek ticaret görüşmelerine katılacak üst düzey Çin heyetinin seyahatini ertelemeyi düşündüğü kaydediliyor. Suudi Arabistan'da, arza ilişkin endişeleri azaltmak amacıyla, ABD'ye ihraç ettiği tüm ham petrol çeşitleri için Haziran fiyatlamasını düşürdü.

Ham petrol fiyatları, küresel arz görünümünün önceden korkulduğu kadar sıkışık olmayabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, Nisan ayının sonlarına doğru altı ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 10 civarında geri çekildi. Yatırımcılar ayrıca, para yöneticilerinin geçen hafta ABD petrolüne ilişkin olumlu bahislerini Şubat ayından bu yana ilk kez azaltması ile birlikte bu yılki ralliye olan güvenleri de azalıyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşmaya varamayabilecekleri ihtimali, fiyatlar için önemli bir desteği ortadan kalkması tehdidini getiriyor.

Singapur'da Oanda Asia Pacific Ltd. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Başkan Trump daima sürprizlerle dolu," dedi ve "Bu durum yalnızca, eğer ticaret savaşı varsa ve ardından tüketim küresel olarak düşecekse aşağı yönlü olarak değerlendirilebilir. Zira petrol de buna bağlı olarak düşecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.49 dolar ya da yüzde 2.4 düşerek Singapur saati ile 12:35'te varil başına 60.45 dolara geriledi. Kontrat seans içinde 1.90 dolar kadar düştü. WTI geçen hafta yüzde 2.2 düşmüştü.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.55 dolar ya da yüzde 2.2 düşerek varil başına 69.30 dolara indi. Kontrat serken saatlerde 68.79 dolara inerek 2 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 8.69 dolar primli işlem gördü.