Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya yakın kaynaklara göre Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret görüşmelerinin hızından dolayı vergi artırımı tehdidinde bulunması sonrasında üst düzey müzakerecilerinin bu hafta Washington'a yapacağı ziyareti ertelemeyi düşünüyor.

Trump, 200 milyar dolarlık Çin ithalatı üzerindeki verginin Cuma günü yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarılabileceği açıklayarak Pekin üzerindeki baskıyı artırdı. ABD Başkanı, yüzde 25'lik verginin halihazırda kapsam altında olmayan diğer bir 325 milyar dolarlık ithalata da genişletilmesi ihtimalinin sinyalini verdi.

Singapur'da Maybank Kim Eng Research Pte. kıdemli ekonomisti Chua Hak Bin, “Tam kapsamlı bir ticaret savaşı riskleri tırmanıyor. Trump'ın tehdidi Çin'in kafasına silah dayalı şekilde müzakere etmek istemesiyle geri tepebilir.” dedi.

Küresel ticaret üzerinde baskı oluşturan ve şirketleri tedarik zincirini yeniden değerlendirmeye zorlayan ticaret savaşının çözüme kavuşacağına ilişkin beklentilerin azalmasıyla birlikte Çin yuanı üç yıldan uzun bir sürenin en sert düşüşünü kaydetti ve hisse senedi piyasaları çalkalandı.