Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Suudi Arabistan, Rusya ve diğer büyük petrol üreticileri fiyatlardaki tarihi düşüşü durduracak bir anlaşma için çabalıyor.

Yetkililerin Pazar günü görüşmeler konusunda ilerleme kaydedildiğini belirtmesine karşın hala önemli engeller var. OPEC+ ve diğer üreticilerin bir araya geleceği, halihazırda bir kez ertelenen toplantı Perşembe günü gerçekleştirilecek. Ancak toplantıya ilişkin belirsizlik sürüyor. Rusya ve Suudi Arabistan ABD'nin de katılmasını bekliyor. Buna karşın ABD Başkanı Donald Trump pek istekli görünmüyor.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre petrol diplomatları, ABD'yi de dahil etme çabasıyla, Cuma günü G - 20 enerji bakanlarını bir araya getirmeye çalışıyor.

Ham petrol fiyatları pandeminin ekonomik etkilerinin küresel talebin üçte birini silmesiyle bu yıl yüzde 50 düştü. Fiyatlardaki düşüş o kadar sert oldu ki petrole bağlı ülkelerin istikrarını sarsarken, ABD kaya petrolü üreticileri için varoluşsal bir tehdit ve merkez bankaları için ek bir engel oluşturdu.

Petrol tüketen ülkeleri temsil eden Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) bile harekete geçme çağrısında bulundu. Yetkililer arz kısıntısı için anlaşmaya gidilmemesi durumunda piyasanın depolama alanı kalmadığı için üreticileri üretimi kısmaya zorlayacağını biliyor.

UEA  Başkanı Fatih Birol, Pazar günkü bir mülakatta "Petrol piyasasında devasa bir arz fazlası görüyoruz. G - 20'nin şu anki başkanı Suudi Arabistan öncülüğünde direksiyona geçmesi gerekiyor." dedi.

Görüşmelerin hedefi, ilk kez Trump tarafından geçen hafta belirtildiği üzere, petrol üretimini yüzde 10 azaltmak. Bu, petrol arzında gelmiş geçmiş en büyük koordine kısıntı olacak. Ham petrol Trump'ın yorumlarının ardından yükseldi ancak sonrasında diplomatik zorlukların anlaşılmasıyla kazancını azalttı. Brent petrol vadelileri Pazartesi günü Asya işlemlerinde yüzde 4 yükselişle varili 32.60 dolara kadar yükseldi.   

Günlük 10 milyon varillik bir anlaşma imzalanması durumunda bu, 35 milyon tahmin edilen arz fazlası üzerinde çok az etkili olacaktır.