Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Fed'in daha fazla faiz indirimi umutlarını azaltması ve bunun da ABD petrol stoklarında üst üste yedi haftadır süren düşüşe ağır basmasının ardından iki haftanın en yüksek seviyesine geri çekildi. 

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2 kadar düştü ve beş gün süren yükselişini durdurdu. Fed 10 yılı aşkın süredir ilk kez faiz indirimine giderken, Başkan Jerome Powel, bu faiz indiriminin ekonomiyi korumak için uzun süreli parasal gevşeme çevriminin başlangıcı olmadığını söyledi. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 8.5 milyon varil ile Bloomberg'in anketine katılan analistlerin medyan beklentisinin üç katı düşüş gerçekleştirdi.

Petrol geçen ay, küresel talebin zayıflayabileceği korkuları ile Orta Doğu'dan petrol akışında aksaklık olabileceği endişeleri arasına sıkışmasından dolayı 1991'den bu ayan en küçük aylık hareketini gerçekleştirdi. ABD Çarşamba günü İran Dışişleri Bakanı'na yaptırım getirdi ve bu durum iki ülke arasındaki gerilimin daha da artmasına neden oldu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Fed'den gelen yorumlar muhtemelen enerji talebini bastıracak ve varlık sınıflarının büyük kısmı şimdilerde aşağı yöne dönüyor," dedi ve "ABD'de azalan stoklar, bu ülkede ne talebin güçlü olduğunu ne de ABD'nin tüm dünyada arz açığını kapatmak için ihratacatı artırdığını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent ya da yüzde 1 düşerek Singapur saati ile 11:29'da varil başına 57.98 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 53 sent yükselerek 58.58 dolardan kapandı ve Temmuz ayında yüzde 0.2 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 54 sent ya da yüzde 0.8 düşerek varil başına 64.51 dolara geriledi. Eylül kontratı Çarşamba günü yüzde 0.7 yükselerek vadesini 65.17 dolardan doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 6.47 dolar primli işlem gördü.