Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Temmuz toplantısının ardından basın konferansında açıklamalarda bulundu.

ABD ekonomisi için görünümün destekleyici olmayı sürdürdüğünü ifade eden Fed Başkanı, faiz indiriminin aşağı yönlü risklere karşı sigorta olmasının hedeflendiğini söyledi. Powell, zayıf küresel büyüme ve imalatın ABD için risk oluşturduğunu söyledi.

Powell, faiz indirimine enflasyonun hedefe ilerlemesini desteklemek için gidildiğinin altını çizerken, son dönemde güvenin geri geldiğini vurguladı.

ABD ekonomisinin son haftalarda güçlü duruş sergilediğini ifade eden Fed Başkanı, sorunların aşağı yönlü riskler ve düşük enflasyon olduğunu belirtti.

Powell, ticaret belirsizliği ve enflasyonun nasıl geliştiğinin izleneceğini söyledi ve küresel zayıflığın, ticaret gerginliklerinin ABD ekonomisini etkilediğini dile getirdi.

Faiz indiriminin sigorta ve risk yönetimi yönünün olduğunu ifade eden Fed Başkanı, "Biz ticaret politikasını eleştirmiyoruz, bu bizim işimiz değil." dedi.

Fed fonlama vadelilerine göre genişleme beklentisi Powell'ın konuşması sırasında azaldı.

"Ekonominin performansı para politikasının çalıştığını gösteriyor." diyen Powell, sözlerini "Zayıf küresel büyümeye çok dikkatli bir şekilde bakıyor olacağız." diye sürdürdü.

"Ticaret yeni bir şekilde değerlendirmemiz gereken bir unsur." diyen Powell, tüm küresel zayıflığı ticaret politikasına bağlamadığını ekledi. Ancak Powell, "Ticaret politikasına ilişkin belirsizlik beklediğimizden daha fazla oldu." dedi.

Powell, "İşletmelerin yüksek faizin bir engel olduğu yönünde şikayet ettiklerini duymuyoruz." dedi.

"FAİZ İNDİRİMİ GENİŞLEMECİ DÖNGÜNÜN BAŞLANGICI DEĞİL"

Powell faiz indiriminin genişleme döngüsünün başlangıcı anlamına gelmek zorunda olmadığının sinyalini verdi. Fed Başkanı, "Bu uzun dönemli bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı değil ancak yeniden faiz indirebiliriz." dedi ve bir tek faiz indirimi olacağını söylemediğini sözlerine ekledi.

Para politikasının bir miktar daha genişlemeci hale getirmenin uygun olduğunu belirten Powell, buna karşı dedi.

Ekonomik büyümenin sürmemesi için bir neden olmadığını belirten Powell, ekonominin iyi bir dengelenmiş durumda olduğunu ifade etti.

Powell, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e yönelik faiz indirimi baskısına ilişkin sorulan soruyu, "Hiçbir zaman siyasi değerlendirmeyi hesaba katmadık." diyerek "Biz bağımsızlığımızı kanıtlamak için politika yapmıyoruz." şeklinde açıklamada bulundu.

Fed Başkanı finansal istikrar endişelerini çok ciddiye aldığını, ancak finansal istikrar endişelerinin faiz değiştirmemek için bir neden olmadığını sözlerine ekledi ve finansal istikrar kırılganlığının genellikle ılımlı düzeyde olduğunu belirtti.

Powell, "Zamanı geldiğinde tüm araçlarımızı agresif bir şekilde kullanacağız." dedi.