Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD’de açıklanacak S&P Global imalat ve bileşik PMI endekslerinin önceki aya göre düşerek, 50’nin altındaki daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi beklenirken veri öncesi dolar G-10 para birimlerinin tamamı karşısında seansın başında değer kaybetti.

Bloomberg Markets Live (MLIV) Pulse anketine katılanların üçte ikisinden fazlası da Bloomberg Dolar Endeksi’nin önümüzdeki bir ay içinde düşmesini beklediğini bildirdi.

Bu, anketin yapılmaya başlandığı ağustos ayından bu yana dolarda düşüş bekleyen katılımcıların sahip olduğu en yüksek pay oldu.

Bloomberg Dolar Endeksi Ekim'de yüzde 0,24 düştükten sonra, Kasım ve Aralık aylarında sırasıyla yüzde 4,83 ve yüzde 1,83 oranında gerilemişti.

Doların zayıflığında, bu hafta özelinde, Fed’in faiz artırımlarının daha ılımlı devam edeceği beklentisinin güvenli olarak görülen yatırım araçlarına talebi azaltması etkili olurken, diğer para birimlerinin çoğu Çin yeni yılı nedeniyle sınırlı hacim ile işlem görüyor.

Stratejistler ne diyor?

Credit Agricole CIB Stratejisti David Forrester, “Risk alma iştahının yüksek olması dolar üzerinde baskı oluşturuyor.

Yatırımcılar dolar/yen kurunun 130’un üzerinde olmasını kısa pozisyon oluşturmak için fırsat görüyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Markets Live Stratejisti Simon Flint de doların düşmeye devam etmesi önündeki en büyük riskin piyasalardaki risk algısının tersine dönmesine olduğuna işaret etti.

Flint, Bloomberg Dolar Endeksi ile MSCI Dünya Endeksi arasındaki korelasyonun, ABD tahvilleri ile korelasyondan daha yüksek olduğuna işaret etti.

Zandi siyasetçilerin borçlanma tavanı üzerinde zamanında anlaşma sağlayacakları ve temerrütten kaçınacaklarına aşırı güvenildiğini ve bu durumun siyasetçilere yanlış sinyaller gönderdiğini söyledi.

ABD'nin temerrüde düşmesi sonucu hisse senetlerinin üçte bir oranında değer kaybedeceğini, 6 milyon Amerikalının işsiz kalabileceğini belirten Zandi, Hazine'nin en iyi tahminle Ekim ayının başlarında finansman opsiyonlarını tüketeceğini öngördü.

Zandi, Kongre'nin Hazine'nin federal yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için hızla harekete geçse dahi hassas ekonomi için geç kalınmış olabileceğini ve durgunluk yaşanabileceğini belirtti.

Zandi temerrüde düşüldükten birkaç hafta sonra da anlaşma olmazsa ekonomide 2008'deki küresel finansal krize benzer bir hasar olabileceğini söyledi. Bu senaryoya göre ekonomi yüzde 4 daralır, yaklaşık 6 milyonluk istihdam kaybı yaşanır ve hisse senetlerindeki değer kaybıyla hanehalkının varlıkları 12 trilyon dolar eriyebilir.