Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu hafta yapılacak toplantıda faizi sabit tutması bekleniyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin Temmuz TCMB faiz kararı beklenti anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde gerçekleşti.

Yıl sonu tahminini paylaşan 13 kurumun medyan beklentisi faizlerin yıl sonu kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağı yönünde oldu. En düşük yıl sonu tahmini veren kurum Ağustos ayından itibaren faiz indirimlerine başlanarak politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yıl sonu politika faizi tahminini paylaşan kurum ise Ekim ayında 26 puan faiz artırımına gidilerek yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 40 seviyesine kadar yükseltilmesini beklediklerini paylaştı.

TCMB’nin bir sonraki hamlesinin ne yönde ve hangi ay gelebileceğine dair soruya katılım sağlayan 8 kurumdan üçü Temmuz 2023’te, diğer iki kurumdan biri Mart 2023 ve diğeri Ekim 2022’de faiz artırımı beklerken, faiz indirimi tahmininde bulunan 3 kurumdan biri 2022 bitimine değin, biri Ağustos 2022 ve biri de Mart 2023 tarihlerinde faiz indirim adımı beklentisini paylaştı.

Bu anket döneminde yıl sonu için cari denge tahmini sorusunu yanıtlayan 17 kurumun medyan beklentisi 42.5 milyar dolar cari açıkla yılın tamamlanacağı şeklinde oldu. Cari açığa dair en yüksek tahmin 55 milyar dolar, en düşük tahmin 30,4 milyar dolar oldu.