Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(15:37'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), işsizlik başvurularının azaldığını gösteren veriler ve İran ile Cenevre'de yapılan görüşmelerde çok az ilerleme katedilmesiyle, son iki ayda ilk defa haftalık kazanca hazırlanıyor.

Vadeli kontratlar New York'da dün yüzde 1.7 ralli yapmasının ardından, bugün ufak bir değişim gösterdi. Amerikan Çalışma Bakanlığı'ndan dün gelen verilere göre işsizlik başvuruları 28 Eylül'den bu yana en düşük seviyeleri gördü. İran'ın nükleer programıyla ilgili uzun zamandır süregelen anlaşmazlığın çözümü için başlatılan küresel toplantıların ilk etabında yine uzlaşmaya varılamadı. Bloomberg anketinin verilerine göre, ABD ham petrol stoklarının artmasıyla, Batı Teksas türü ham petrol (WTI) gelecek hafta düşüş yaşayabilir.

Londra'da bulunan VTB Capital analistlerinden Andrey Kryuchenkov, "İran ile görüşmeler bugün devam edecek ve hafta sonuna sarkabilir, fakat bir anlaşma olana kadar daha uzun bir zaman ya da başka bir toplantı gerekebilir. WTI dün yükselen talep ile toparlandı, son iki seansta ralli olması nedeniyle de bugün ufak da olsa kâr alımları görüyoruz" dedi.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex'te Londra saatiyle 12:49'da varil başına 8 sent düşerek, 95.36 dolardan işlem gördü. Dün yüzde 1.7, yani 1.59 dolar yükselerek 95.44 dolara ulaşmış ve bu 31 Ekim'den beri gösterdiği en yüksek kapanış olmuştu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.6 artış gösterdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 aşağısında seyretti.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 55 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe'da 110.63 dolardan işlem gördü. Batı Teksas ve WTI arasındaki fiyat farkı 15.30 dolar olurken, üst üste üçüncü günde genişledi.

(15:37'de güncellendi)