Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, beklenenden zayıf çıkan ABD büyüme rakamı sonrası Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin zayıflaması sonucu iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:52'de ons başına 1,350.52 dolarda kaldı. Metal Cuma günü yüzde 1.2 yükselerek 1,351.28 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Altın bu yıl, finans piyasalarındaki volatilite sonucu artan güvenli liman alımları ve ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağına ilişkin beklentilerin azalmasının etkisiyle ralli yaptı. Federal Açık Piyasa Komitesi geçen hafta politika faizini değiştirmedi ve sıkılaştırmanın kademel bir şekilde yapılacağı tahhüdünü yineledi. ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ikinci çeyrekte, yüzde 2.5 artması bejklenikrn, yüzde 1.2 genişledi. Doların seyrini gösteren endeksi dört haftanın en düşük seviyesi yakınında.

Bangkok'ta MTS Gold Group idari direktörü Golf Hirunyasiri, "Verilere bakıldığında, Fed' yakın bir zamanda faiz artırabilir gibi görünmüyor," dedi ve "Bu haftaki tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerine bakmaluıyız. Kısa vadede, altın 1,330 ile 1,360 dolar arasında yatay seyreder" şeklinde görüş bildirdi.

Fed fonları (Fed'in gösterge faizi) vadeli işlemlerinin işaret ettiğine göre, yatırımcılar bu yılın sonuna kadar faiz artırımı olasılığını yaklaşık üçye bir ve gelecek yılın sonuna kadar ise yüzde 50'nin hafif üzerinde görüyor. Yatırımcılar şimdi dikkatlerini, Fed'in sıkılaştırmasının hızı hakkında fikre sahip olmak için, 5 Ağust'ta açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verilerine çevirecek.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 5.65 ton artarak 2,007.6 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.9 yükselerek 288.39 yuana (ons başına 1,352.01 dolar) ulaştı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.9 yükselişle gram başına 290.05 yuana çıkarken, gümüş yüzde 2.3 yükselerek kilogram başına 4,543 yuana tırmandı.

Palladyum Londra'da fazla değişmezken, gümüş yüzde 1.1 ve platin yüzde 0.5 değer kazandı.