Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, bir ayı aşkın sürenin en büyük iki günlük kazancının ardından, bu hafta ayı piyasasına girmesi sonrası görülen dalgalı seyir ile birlikte geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York piyasasında, önceki iki seansta, Nisan ayından bu yana en düşük seviyesinden yüzde 6.1 değer kazandıktan sonra, yüzde 1 kadar geriledi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi veriler, benzin stokları düşerken, ham petrol stoklarının sürpriz bir şeklde ikinci hafta üst üste arttığını gösterdi. Her iki stok da mevsimsel olarak en az 20 yılın en yüksek seviyesinde. Tropik fırtına Earl, Perşembe günü erken saatlerde kıyıya ulaşmasının ardından Belize'yş geçmesi ile birlikte zayıflamaya devam edecek.

Petrol, Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde değer kaybederek ayı piyasasına girmesinin ardından dalgalandı ve Salı günü dört ayı aşkın bir süredir ilk ekz varil başına 40 doların altında kapandı. Citigroup Inc. ve Bank of America Merrill Lynch petroldeki sert düşüşün kısa ömürlü olacağı tahmininde bulunurken, Societe Generale SA, fiyatlardaki düzeltmenin, arz ile talep arasındaki daha iyi dengelenmeden dolayı sınırlı olacağını kaydetti.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 43 sent düşerek varil başına 41.50 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 11:36'da 41.57 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 1.10 dolar yükselerek 41.93 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 47 sent ya da yüzde 1.1 edüşerek varil başına 43.82 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü 1.19 dolar yükselerek 44.29 dolardan kapandı. Brent bu ay yüzede 3.3 edeğer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a göre 1.55 dolar primli işlem gördü.