Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın yedi yıl sonra ilk faiz indirimini de içeren bir teşvik paketi açıklamasının ardından, yatırımcıların dikkatlerini kilit önemdeki ABD istihdam verilerine çevirmeleri ile birlikte, üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.2 değer kazandıktan sonra, Singapur saati ile 11:13'te ons başına 1,361.15 dolar civarında yatay seyretti. metal bu hafta yüzde 0.8 yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası'nın İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılşma kararının (Brexit) olumsuz etkilerini giderebilmek için hazırladığı teşvik paketi, büyümeyi desteklemek için merkez bankaları ve hükümetlerin attığıa dımların son halkasını oluşturdu. Zayıf ya da negatif faizler altının bu yıl yüzde 28 değer kazanmasına yardımcı oldu.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki faiz kararına ilişkin işaretler verebilecek olmasından dolayı piyasalarca yakından izlenecek. ABD'de 29 Temmuz'da açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamının beklenenin altında kalmasının ardından, dikkatler işgücü piyasasının durumuna çevrilecek. BMI Research'e göre, düşük ekonomik büyüme Fed'i bu yıl faiz artırımına gitmekten alı koyacak ve 2017'de yalnızca bir faiz artırımı olacak. BIM, buna bağlı olarak, 2017 yılı için altın fiyat tahminini 1,350 dolardan 1,400 dolara çıkardı.

Sydney'de MineLife Pty direktörü ve kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Tüm gözler bugünkü ABD tarım dışı istihdam verisinde, ancak bu verinn sonucunda bağımsız olarak, Fed'in kısa vadede faiz artırımına gitmesini beklemiyorum," dedi ve "Bu altın için bir taban ve kısa vadede daha da yükseliş anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg tarafından derlenen Fed fonları vadeli kontratları verilerine göre, politika yapıcılar en az bir yıl faizi değiştirmeyecek. Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı ise, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 45'ten yüzde 37'ye indi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklaruı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 5.5 ton artarak 2,031.2 tona çıktı. Bu Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi iaşret ediyor.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.7 yükselerek gram başına 291.10 yuana (ons başına 1,362.79 dolar) çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.9 tırmanarak gram başına 292.35 yuana çıkarken, gümüş yüzde 0.7 yükselerek kilogram başına 4,481 yuana ulaştı.

Gümüş ve platin Londra'da fazla değişmedi.

Palladyum yüzde 0.5 düşerek Haziran ayından bu yana ilk haftalık kaybını daha da genişletti.