Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa, bu hafta OPEC üreticilerini ağırlayacağı toplantıya hazırlanması ile birlikte, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın üretimi Ocak seviyeerine düşürmeyi teklif ettiğini söyledi.

Petrol fiyatları Cuma günü, Suudi Arabistan'ın Cezayir'deki toplantının danışma niteliğinde olduğunu ve güçlü bir karar çıkma ihtimalinin zayıf kaldığını kaydetmesinin ardından yüzde 3.7 düştü. Cezayirli Bakan Boutarfa'nın yorumları bu durumu değiştirmiyor, ancak bu yorumlar, OPEC'in lider üyesinin, 2014 yılında OPEC'in üyelerine dilediğince üretime olanak tanıması ve bunun sonucu fiyatlardaki sert düşüş göstermesinden bu yana ilk üretim indirimi konusunda anlaşmaya istekli olduğunu işaret ediyor. OPEC Kasım ayında Viyana'da toplanacak.

Boutarfa, Pazar günü verdiği mülakatta, petrol piyasasının OPEC'in üç ay önce toplandığı döneme göre "çok daha kritik" bir durumda olduğunu söyledi. Cezayirli Bakan, daha sonra yaptığı basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın yanında diğer üreticilerin de ek tekliflerde bulunduğunu söyledi, ancak bu konuda detay vermedi.

Boutarfa, "Suudi Arabistan üretimi OCak seviyelerinde dondurmaya hazır," dedi ve bu teklifi "ilginç bir adım" olarak değerlendirdi. Suudi Arabistan Ağustos ayında günlük 10.69 milyon varil ile rekor seviyede üretim yaptı. Ocak ayı üretim seviyesi günlük 10.2 milyon varildi. Boutarfa, Cezayir'in OPEC'e üretimi günlük 1 milyon varil düşürmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.