Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük iki üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimin sınırlandırılması konusunda işbirliğine hazır olduklarını kaydetmelerinin ardından, son 15 ayın en yüksek kapanış seviyesi yakınında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 3.1 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, piyasaya istikrar getirmek için  üretimin dondurulması ya da kısılması konusunda OPEC'in çabalarına katılma konusunda istekli olduklarını söyledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, diğer üreticilerin işbirliğine hazır olduğunu ve bir anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. ABD'de Perşembe günü açıklanacak olan resmi verilere göre ğetrol stoklarının son altı haftada ilk kez yükselmesi bekleniyor.

Petrol, OPECE'in geçen ay son sekiz yılda ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. Grup üyeleri bu hafta İstanbul'da bir araya gelecek ve Al-Falih, fiyatların yıl sonuna kadar varil başına 60 doalra kadar çıkmasının düşünülemez bir durum olmadığını söyledi.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Suudi Arabistan fiyatları yükseltmekte kararlı, ancak üretim dondurulması ya da kısılması konusunun, OPEC'in bir bütün olarak nihai karara varmaması durumunda, gerçekleşeceğinden emin olamıyoruz" dedi ve "Piyasa üretimin sınırlandırılması konusuna Rusya'nın bu kadar hazır olmasını beklemiyordu ve bu durumda, fiyatların yukarıda kalması için umutlar artıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 7 sent düşerek Seul saati ile 11:01'de varil başına 51.28 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.54 dolar yükselerek 51.35 dolar ile 15 Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent düşerek varil başına 53.10 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 1.21 dolar ya da yüzde 2.3 yükselerek 53.14 dolar ile 31 Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden günü tamamladı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.30 doalr primli işlem gördü.