Advertisement

Asya hisse senetleri, İtalya'da anayasa reformunun oylandığı referandumdan hayır oyu çıkmasının hemen ardından gelen satışlar sonrası hisse senetlerinde görülen ralli ile birlikte değer kazandı ve küresel ralliye katıldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 09:05'te yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. ABD'de Dow Jones Endeksi Pazartesi günü, faiz artırımı kararının çıkması beklenen Fed'in politika toplantısına bir hafta kala, ABD'de hizmet sektörünün Kasım ayında son 13 ayın en hızlı büyümesini göstermesinin ardından rekor seviyeye yükseldi.

Asya hisse senetleri, iki yıl üst üste düşüş gösterdikten sonra, 2016 yılında, ABD'de faiz artırımına ve bunun gelişen piyasalar üzerindeki etkisine ilişkin belirsizliklerin bulunduğu bir ortamda, yaklaşık yüzde 3 yukarıda. ABD hisse senetlerinde beklenen volatiliteyi gösteren endeks Pazartesi günü iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Yatırımcılar, İtalya'daki referandumdan gelen düzen karşıtı mesajları fazla dikkate almadı ve hisse senetleri yükseldi," dedi ve "Dikkatler şimdi, bu yılın son risk olayına, Fed'in gelecek haftaki faiz kararına çevrildi" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, yenin Pazartesi günkü kayıplarını koruması ile birlikte yüzde 1.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı. Ekonomistler, Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günkü toplantıda gösterge faizi yüzde 1.5'te tutmasını bekliyorlar. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.