Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

makro fonlardan gelen talep, doların yen karşısında üç ayın en düşük seviyesinden güçlenmesine neden oldu ve dolar, düşük ABD faizleri ve Hazine Bakan adayı Steven Mnuchin'in doların güçlü seyrine ilişkin yorumlarının ardından gösterdiği kayıpların bir kısmını geri aldı.

Asya'dan bir trader, doların zaten New York seansında 112.50 ve 112.70 yen seviyelerinde görülen alımlardan destek bulduğunı ve 112.00'ye kadar kademeli destekler olduğunu söyledi. Dolar-yen'in teknik analizde ichimoku bulutu olarak adlandırılan duruma gerilemesinin, yukarı yönde ivmesini sürdürmekte zorlanacağını ve 110'daki desteği test edebileceğini işaret ediyor olabilir.

Dolar yen karşısında Pazartesi günü, Mnuchin'in "zaman zaman, aşırı güçlü doların ekonomi üzerinde negatif kısa vadeli etkisi olabilir" şeklindeki değerlendirmesinin ardından Temmuz ayından bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Dolardaki satışlar, Başkan Donald Trump'ın, Trans-Pasifik Ortaklığı adı verilen serbest ticaret anlaşmasından çekilme kararını imzalayarak iktidarının ilk günlerinde korumacı dış ticaret politikaları uygulamasının ardından daha da arttı.

Tokyo'da Bank of America Döviz satışları icra genel müdürü Takuya Iwasaki, "Dolar Mnuchin'in yorumlarına tepki olarak düştü, ancak 112 ile 113 arasındaki bantta çok fazla alış emri var," dedi ve "Trump yönetiminin korumacılık yanlısı duruşu ve zayıf güven dolar üzerinde baskı oluşturuyor. Ancak piyasa doları fazla düşürmek istemiyor gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar/yen paritesi, Pazartesi günü yüzde 1.7 düştükten sonra, erken saatlerde 112.53 ile 30 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 113.13 seviyesine akdar yükseldi.

Mnuchin'in söz konusu değerlendirmesi, doların varsayımsal yüzde 25 değer kazanması durumunda ne düşündüğü şeklindeki soruya verilen yanıttı.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi Pazartesi günü 7 baz puan düştükten sonra 1 baz puan daha düşerek yüzde 2.39'a indi.

Australya doları/ABD doları paritesi 0.7609 ile 11 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu paritede direnç, 11 Kasım zirvesi olan 0.7630'da.

Yeni Zelanda doları/ABD doları paritesi0.7625 ile 10 Kasım'dan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. Bu paritede direnç 20 Ekim zirvesinin hafif üstünde, sonraki direnç ise 7 Kasım'daki en düşük seviye olan 0.7293'te.