Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD'de artan stoklardan ziyade OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntılarına odaklanmasının etkisiyle yükseldi.

Vadelipetrol kontraları New York'ta Çarşamba günü yüzde 0.8 düştükten sonra yüzde 1 kadar değer kazandı. Kuveyt Petrol Bakanı, OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntılarına muhtemelen tam olarak uyadağını ve bunun sonucu küresel ham petrol piyasalarının bu yılın başlarında dengeye kavuşabileceğini söyledi. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 2.84 milyon varil arttı ve yükselişini üçüncü haftaya taşıdı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre stokların 2.5 milyon varil artması bekleniyordu.

Petrol fiyatları geçen yılın sonlarında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin küresel arz fazlasını gidermek için üretimi kısacağına ilişkin beklentilerle ralli yaptıktan sonra, Ocak ayının büyük kısmını varilbaşına 50 dolar ile 54 dolar arasında geçirdi. Suudi Arabistan, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak'tan itibaren hedeflenen üretim kısıntısının yüzde 80'den fazlasının gerçekleştirildiğini kaydederken, Uluslararası Enerji Ajansı, fiyatlardaki yükselişle birlikte ABD'de kaya petrolü üretiminin artacağı tahmininde bulundu. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 2013'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Yeniden dengelenme hikayesi üzrinde odaklanılıyor," dedi ve "Piyasanın halen OPEC kısıntılarının nasıl gelişeceğini görmek için daha fazla zamana ihtiyacı var. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısınında artış görüyoruz. Bu gerçek bir endişe kaynağı" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 50 sent yükselerek varil başına 53.25 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 10:51'de 53.22 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 59 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 43 sent düşerek 52.75 dolardan kapandı. En yakın vadeli kontrat Aralık başından bu yana ortalama 52 dolar civarında seyretti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 51 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek varil başına 55.59 dolara kadar çıktı. Kontrat Çarşamba günü 36 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 55.08 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.36 dolar primliişlem gördü.