Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Donald Trump'ın bazı ülkelerden gelen göçmenlere ülkeye girişi yasağı getirmesinin korumacı ABD politikalarına ilişkin endişeleri daha da artırmasının ardından önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kaybetti.

Yen, ABD Başkanı'nın kararının ardından artan güvenli liman alımlarının da etkisiyle, dolar karşısındaki yükselişlere öncülük etti. ABD Hazine tahvil faizlerine süregelen düşüşler endişeleri sıkıntıları daha da artırdı. Trump'ın yedi Müslüman ülkeden gelen göçmenlerin ülkeye alınmaması yönündeki talimatı diğer ülkelerden eleştiri alırken, yeni Başkan'ın korumacılık üzerinde odaklanmasına ilişkin endişeler, ekonomik gündeminin değerini azaltıyor.

Tokyo'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Döviz işlemleri müdürü Naohiro Nomoto, "Dolar-yen, göçmen kısıtlamalarına ilişkin husuzsuzluktan hoşlanmıyor görünüyor," dedi ve "10 Şubat'taki Japonya-ABD zirvesi öncesi dolar-yen'i güçlendirecek bir politika hareketi olmayacak gibi görünüyor. Bu da traderlara dolar-yen'de satış için rahatlık sağlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Asya merkezli traderlar, kaldıraçlı hesaplar için uzun dolar pozisyonlarının Asya'da azalmakta olduğunu kaydediyorlar. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, kaldıraçlı fonlar geçen hafta net uzun dolar pozisyonlarında 10 ayı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü gerçekleştirdi.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.6 düşüşle 114.40 seviyesine kadar geriledi ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesinde durdu. Teknik göstergeler volarilitenin süreceğini işaret ediyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Gösterge 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.47'ye inerken, altın yüzde 0.3 yükseldi. Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 yükselerek 1.0737'ye tırmandı.

Avustralya doları/ABD doları paritesi fazla değişmeyerek 0.7555 seviyesinde kalırken, Yeni Zelanda dolar/ABD doları paritesi yüzde 0.3 yükselerek 0.7280'e kadar çıktı.

Çin, Hong Kong, Malezya, Singapur ve Güney Kore'de piyasalar tatil nedeniyle kapalı.