Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stokların üst üste altıncı hafta artış göstererek yaklaşık bir yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmesi ve küresel arz fazlasını daha da artırmasının ardından varil başına 53 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 9.53 milyon varil arttı. Libya'da devlete ait petrol şirketi, Libya'nın ham petrol üretiminin, ülkede Eni SpA ve Total SA gibi uluslararası şirketler için çalışma koşullarının iyileşmesi ile birlikte artacağını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 Ocak'tan itibaren üretimi kısmaya başlaması ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. OPEC'in Pazartesi günü açıklanan raporuna göre, Suudi Arabistan OPEC'e üretiminde son sekiz yılın en büyük kısıntısını yaptığını söylerken, Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu yılın ilk yarısında açık durumuna geçeceği tahmininde bulundu. ABD'de petrol stokları 518.1 milyon varil ile 1982'ye kadar giden haftalık veriler dikkate alındığında en yüksek seviyeye çıktı.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "ABD'de petrol stokları geçen yıldan daha hızlı artıyor ve bu durum üretimdeki artışı yansıtıyor ve piyasada endişeleri artırıyor," dedi ve "Libya muhtemelen üretimi artıamaya devam edecek ve bu ılın ilk yarısında günlük 900,000 varil petrol üretebilecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 4 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:40'ta varil başına 53.07 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 9 sent düşerek 53.11 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşerek varil başına 55.73 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 22 sent düşerek 55.75 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.20 dolar primli işlem gördü.