Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, ham petrol stoklarının azalmaya başladığını ve bunun, bu yıl uygulanan üretim kısıntılarının piyasayı dengeye getirmekte olduğunun bir işareti olduğunu söyledi.

285 milyon varil olarak hesaplanan depolardaki ham petrol stokları, OPEC ve diğer bazı üreticilerin üretimi düşürmelerine rağmen petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluğu'nun (OPEC) altı üyesi be Umman, üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılmasını desteklerken, Suudi Arabistan ve Kuveyt, stokların beş yılın ortalamasına düşmesi gerektiğini kaydetti.

Petrol geçen hafta, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasını uzatacağı spekülasyonu ile birlikte, ABD'de açıklanan verilerin ülkede rafinerilerin ham petrol kullanımında yaklaşık üç yılın en büyük artışını gerçekleştirdiğini ve akaryakıt stoklarının düştüğünü göstermesinin ardından bu yılın en büyük haftalık yükselişini gösterdi. Morgan Stanley, Çin ve Japonya'dakilieri içeren ve dünyanın diğer kısımlarınındaki "daha az görünür" petrol stoklarının bu yıl 72 milyon varil düştüğünü kaydetti.

Barkindo, Bağdat'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Piyasanın halihazırda dengelenmekte olduğu konusundaki temkinli iyimserliğim devam ediyor," dedi ve "Stok seviyelerinib düşmekte olduğunu görmeye başladık" şeklinde görüş bildirdi.