Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Küresel petrol piyasasının sıkışmakta olduğuna ilişkin işaretler gelirken, ABD'de petrol üreticileri, yatırımcıların endişelenmesi için sebep yaratıyor.

Petrol fiyatlarında görülen bu yılın en uzun rallisi, Çarşamba günü açıklanan resmi rakamların ABD'de petrol üretiminin bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktığını ve rekor seviyelere ulaşan petrol stoklarındaki düşüşün etkisini dengelediğini göstermesinin ardından tekliyor. Vadeli petrol kontratları New York'ta, altı gün üst üste yükseldikten sonra yüzde 0.2 geriledi ve kaybını ikinci güne taşıdı. Bu kontrat geçen ay, Amerika'da stokların artmasının OPEC ve diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarının etkilerini gideceği endişesi ile varil başına 50 doların altına indi.

ABD petrol stoklarında geçen haftaki düşüş bu yılın en büyüğü olurken ve öte yandan Suudi Arabistan'dan Rusya'ya, küresel üreticilerin üretim kısıntısı anlaşmasını Haziran ayının ötesine uzatacağına ilişkin güven artarken, ABD'de petrol rüetiminin artması iyimserliği zayıflatıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), Çarşamba günkü raporunda, gelişmiş ülkelerdeki ham petrol stoklarının düştüğünü, ancak Amerika'da kaya petrolü sektöründeki rakiplerin üretimi artırmakta olduğu kaydedildi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasalar stratejisti Michael Mc Carthy, "ABD'de artan petrol üretimi, stoklardaki güçlü düşüşe karşın, açık bir şekilde baskıyı güçlendiriyor," dedi ve "OPEC'in üretim kısıntılarına uyduğu ve buna devam edeceğine ilişkin işaretler, petrol fiyatlarının füşmesini engelliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 10 sent süşerek Hong Kong saati ile 11:40'ta varil başına 53.01 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 14 üzwerindeydi. Fiyatlar Çarşamba günü, önceki altı seansta yüzde 6.3 arttıktan sonra 29 sent düşerek 53.11 dolardan kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 11 sent düşerek varil başına 55.75 dolara indi. Fiyatlar Çarşamba günü 37 sent düşüşle 55.86 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.34 dolar primli işlem gördü.