Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının üst üste 13 hafta artmasının, OPEC öncülüğündeki küresel arz fazlasının kısılmasına yönelik çabaları dengelemesi ile birlikte varil başına 53 doların altına indi.

Vadelipetrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 1.8 yükseldikten sonra yüzde 0.5 geriledi. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktifpetrol sondaj kuyusu sayısı 11 arttı ve artışını 13'ncü haftaya taşıyarak 2011'den bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Fiyatlar, Saudi Arabia Oil Co. CEO'su Amin Nasser'in, petrol piyasasının ABD'de kaya petrolü üretimindeki artışa karşın dengeye yaklaşmakta olduğunu kaydetmesine rağmen düştü.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran ayından öteye uzatılmasına destek vereceklerini kaydetmesinin ardından varil başına 53 doların üzerine ralli yaptı. OPEC'in Çarşamba günü açıklanan raporuna göre, ABD'de petrol stokları rekor seviyeden düşerken, ABD'deki rakipleri kaya petrolü üretimini artırıyor.

Seul'de Hyundai Futures Corp. emtia analisti Will Yun, "ABD'de petrol üreticileri üretimi piyasanın tahmininden daha hızlı artırıyor, bu durum her geçen gün hız kazanıyor ve bu şirketlerin üretimi ne kadar artırma kapasitesine sahip olduğu konusunda tahmin yapmayı güçlendiriyor," dedi ve "Eğer OPEC öncülüğündeki grup anlaşmayı altı ay daha uzatırsa, petrol fiyatları en azından varil başına 50 doların üzerinde tutunur" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 26 sent düşerek Seul saati ile 10:35'te varil başına 52.92 dolara indi. Vadeli kontratlar geçen hafta 94 sent yükselerek 53.18 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 56 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 31 sent ya da yüzde 0.3 düşerek varil başına 55.58 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.29 dolar primli işlem gördü. New York ve Londra piyasalarında Cuma günü tatil nedeniyle işlem yapılmadı.