Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın ülke ekonomisinin aşırı ısınma durumunda olmadığına ilişkin yorumları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşı başlatabilecek bir adım atarak çelik ve aluminyuma gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından son beş haftada dördüncü kez haftalık kayba yöneldi.

Spot altın fiyatları fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:44'te ons başına 1,316.50 dolarda kaldı. Metal bu hafta yüzde 0.8 geriledi.

Altın Perşembe günü yüzde 0.1 aşağıda kapanmadan önce yüzde 1.2 kadar düştü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 0.5 yükseldi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Perşembe günü 5 baz puan düştükten sonra yüzde 2.81 seviyesinde seyrediyordu.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın dün gevşek bir seyir izledi, ancak 1,305 dolar civarında destek buldu," dedi ve güçlü ABD verilerinin altın için olumsuz olduğunu, ancak Powell'ın daha az şahin bir ton tutturması ve hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün altının destek bulmasına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Piyasanın ticaret anlaşmazlıklarına ve olası ticaret savaşına ilişkin endişeleri riskten kaçınma eğiliminin artmasına yardımcı oluyor" dedi.

New York'ta Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Şubat ayında yüzde 3.9 ile iki yılın en kötü aylık performansını gösterdikten sonra Perşembe günü yüzde 1.3 geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ons başına 16.4659 dolar seviyelerinde yatay seyrederken, platin, Perşembe günü yüzde 1.7 geriledikten sonra yüzde 0.1 daha düşerek ons başına 965.78 dolara geldi. Palladyum ise, Perşembe günü yüzde 5 ile Ocak 2017'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.3 düşerek ons başına 988.20 dolara indi.

Toyota, Trump'ın gümrük vergilerini artırmasının oto üreticileri üzerinde olumsuz etkisinin olacağını kaydetti ve platin ve palladyum, çevre kirliliğini önlemek amacıyla otomobillere koyulan katalitik konvertör parçasının üretiminde temel ham maddeleri oluşturuyor.