Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yabancı yatırımcılar Türk Lirası'ndaki uzun pozisyonlarını istikrarlı bir şekilde artırıyorlar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre yerel bankalar (hedge fonlarının carry trade talebini işaret eden) bilanço dışı Döviz pozisyonlarını artırıyor. Gösterge, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanarak, TL iştahının bu yıl spot piyasadan anlaşıldığından daha güçlü olabileceğinin sinyalini verdi.

Yerel bankalar çapraz kur swap piyasasında offshore fonlarla dolar ve euro takas ederek, faiz arayışında olan yabancı traderlara kontrat süresi boyunca TL faizi ödüyorlar. Bazı analistlere göre tek başına bu gösterge ekonomiye giren carry miktarını şişirebiliyor; buna karşın yerel ekonomide birçok zaman güçlü yabancı para talebiyle gölgelenen piyasa pozisyonlanmasına ışık tutuyor.

Yerel yatırımcıların döviz mevduatı geçtiğimiz ay 170 milyar dolar ile rekor seviyeye tırmandı.

Yüzeyde TL yüksek faizli dünyanın “kötüsü” olabilir: bu yıl dolar karşısında çok az hareket etti ve Güney Afrika Randı ileMeksika Pesosu'nu yüzde 3 yükselten gelişen piyasa rallisini kaçırdı. Buna karşın, TL, gelişen piyasa benzerleri arasında volatiliteye göre düzeltilmiş açık ara en iyi carry imkanını sunuyor.