Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası için “zayıf nokta” olarak işaret edilen yabancı sermaye girişi tekrar TL'nin başını ağrıtabilir.

Türkiye'nin yabancı sermaye girişine olan ihtiyacı uzun bir süredir en önemli ekonomik zayıflığı olarak görülüyordu; ve şimdi daha da artıyor.

Üstüne üstlük giriş yapan fonlar çoğunlukla yüksek faiz arayışında olan portföy girişleri ve bu fonlar yatırımcı algısının bozulmasıyla birlikte hızla yön değiştirebilir. Böyle bir durumda lira olumsuz etkilenir.

Pazartesi günü açıklanacak cari açık verisinin Ocak ayı itibariyle yıllık 51.3 milyar dolar ile Nisan 2014'te sona eren bir yılık dönemden bu yana en yüksek 12 aylık rakam olması bekleniyor.

Dikkatler, yabancı yatırımcıların sadece yüksek faiz getirili hazine tahvillerine değil, şirket ve fabrika alımlarına da yöneldiğine ilişkin işaretlerde olacak.

Mevcut durum pek iç açıcı değil. Net doğrudan yabancı yatırım, Aralık ayına kadarki 12 aylık dönemde 8.1 milyar dolara düşerek 2015 ortalarından bu yana en zayıf düzeyine geriledi. Cari açığın yüzde 20'sinden azı uzun vadeli yatırımcılar tarafından fonlanıyor ve bu durum yerel varlıkları küresel piyasa algısıyla birlikte dalgalanan portföy girişlerinin insafına bırakıyor.

Dolar/TL kuru, TSİ 08:20'de 3.8088 seviyesinden işlem gördü.

Bloomberg News