(16:25 güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, bugün açıklanan ABD istihdam verilerinin sıkılaşan işgücü piyasasını işaret etmesi ve bunun soncı Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin güçlenmesi sonrası dalgalandı ve ABD Hazine tahvil faizleri yedi yılın zirvesine tırmandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları geri çekilirken, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 3.22 seviyesinin üzerine çıktı. ABD'de istihdam verileri, işsizlik oranının, istihdama rtışının beklentilerin altında kalmasına rağmen 48 yılın en düşük seviyesine düştüğünü gösterdi. Dolar önemli para birimleri karşısında aşağıya döndü. Altın vadelileri yükselirken, ham petrol yükseldi ve sterlin değer kazandı.

ABD Hazine tahvilleri, yatırımcıların düşük işsizlik oranınınve önceki ayki istihdam artışının yukarı yönde revize edilmesinin Fed'i Aralık ayında bu yılın dördüncü faiz artırımına yönelteceği beklentilerinini güçlendirmesi sonrası düşüşüne yeniden başladı. İstihdam artışının, geçen ay ülnenin Güneydoğusu'sunu vuran kasırgadan olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

Leuthold Weeden Capital Management baş yatırım stratejisti Jim Paulsen, "İstihdama rtışı verisindeki revizyonlar dikkate alındığında, bu oldukça olumlu bir veri," dedi ve "İşsizlik şimdi yüzde 3.7 seviyesine indi ve tahvil faizleri tüm getiri eğrisi boyunca yükseldi. Net sonuç, istihram raporunun Wall Street için çok iyi olduğu şeklinde" değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji hisselerine gelen sert satışlar, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizinin yedi yılın zirvesine yükselmesi ve bunun soncuu riskli varlıklara yönelik iştahın azalmasının ardından bu haftanın diğer bir olumsuz gelişmesi oldu. Fed başkanı Jerome Powell, ekonomik verilerin ABD ekonomisinin gücünü işaret etmesinin ardından yaptığı açıklamada, merkez bankasının faizi er ya da geç nötr seviyeye çıkarabileceğini söylemesi faizlerdeki artışı destekledi.

Erken saatlerde, teknoloji sekrtörü hisselerine gelen sert satışlar Asya hisse senedi piyasalarını sarstı. PC üreticisi Lenovo Group Ltd. Hong Kong'da yüzde 15 düştü ve Teknoloji hisseleri, Bloomberg'in Çin'in ABD'li şirketlere bilgisayarlara chip takarak sızdığı yolundaki haberinin ardından Asya'daki düşüşlere öncülük etti. Avrupa'da, madencilik hisseleri, metal fiyatlarındaki düşüşle birlikte, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük ederken, Danske Bank A/S, kara para aklamaya yönelik cezalara ilişkin endişelerin artması ile dört yılın en düşük seviyesine indi. Almanya'nın 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi Nisan'dan bu yana en büyük haftalık yükselişine yöneldi. İtalyan tahvilleri de, GSYH tahminlerinin yatırımcıları ülkenin mali hedeflerine ulaşabileceği konusunda ikna edememesinin ardından değer kaybetti. 

Öte yandan, Hindistan rupisi, ülke merkez bankasının politika faizini beklenmedik bir şekilde sabit tutmasının ardından zayıfladı ve tahviller ralli yaptı. Hindistan hisselerinin gösterge endeksi düşerken, gelişen piyasa hisselerini içeren endeks 5 ayın en düşüğüne geriledi.

Batı Teksas petrolü (WTI), tekrar varil başına 75 dolar seviyesine doğru yükseldi. Bakır sanayi metallerinin fiyatlarındaki düşüşlere öncülük ederken, ham maddelerdeki ralli durdu. Altın değer kazandı ve son altı haftanın en iyi haftalık performansını gerçekleştirmeye yöneldi.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ie 09:00'da yüzde 0.1 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek son üç haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.7 kayıpla yaklaşık 15 ayın en düşüğüne indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.151 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3047 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 113.89 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 3.22 ile yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan tırmanarak yüzde 0.55 ile 19 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.678 ile yaklaşık üç yılın zirvesine çıktı.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.155'e indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan yükselerek yüzde 3.409 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 74.53 dolar seviyesine yükseldi.
*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,202.65 dolara çıktı.
*Bakır yüzde 0.4 düşüşle pound başına 2.77 dolara inerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

(16:25 güncellendi)


Advertisement