Advertisement

(16:45'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa hisse senetleri ile birlikte, İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) yetkililerine yeniden meydan okumasının, Çin hisselerinde bir haftalık tatilin ardından görülen sert düşüşün de etkisiyle zaten bozuk olan hisse senedi piyasalarındaki havayı daha da kötüleştirmesi sonrası geriledi. Dolar yükselirken, ABD Hazine tahvilleri, yoğun tahvil ihalelerin yapılacağı bu hafta bir günlük tatil yapacak.

Petrol şirketleri ve bankalar, Sydney'den Şanghay'a, Asya piyasalarında görülen sert düşüşlerin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki kayıplara öncülük etti. ABD hisse senetleri, Hazine tahvillerindeki sert satışlarla birlikte son bir ayın en kötü haftalık performansını gerçekleştirdikten sonra, kayıplarını sürdürmeye hazırlanıyor. ABD Hazine tahvil piyasası Kolomb Günü tatili nedeniyle kapalı. Dolar yen hariç önemli para birimleri karşısında yükseldi. Çin yuanı, para otoriterlerinin Pazar günkü adımı (bankaların tutmak zorunda oldukları karşılıkların miktarının düşürülmesi) sonrası zayıfladı. Güney Afrika randı, maliye bakanının istifa edebileceğine ilişkin haberlerin etkisiyle değer kaybetti.



Avrupa'da, traderlar dikkatlerini, popülist hükümetin bütçeye ilişkin AB eleştirilerine boyun eğmeyi reddetmesinden dolayı 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin dört yılın zirvesine çıktığı ve banka hisse senetlerinin sert satışlarla karşılaştığı İtalya'ya çevrildi. İtalya'daki zorluklar ve Almanya'nın sanayi sektörü verisindeki zayıtlık euro üzerindeki baskıların daha da artmasına neden oldu.

Yatırımcılar bu hafta, Çin Merkez Bankası'nın bankaların rezerv olarak tuttukları miktarı azaltması ve böylelikle kötüleşen ticaret savaşı ortamında üretimi desteklemek istemesi ile birlikte, yön konusunda işaretler bulabilmek için büyük ekonomilerin attıkları adımları izliyor. ABD'de, yatırımcılar, 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin 7 yılın zirvesine çıkmasına ve buna bağlı olarak hisse senedi piyasalarının büyük kısmında olumsuz bir havanın esmesine neden olan geçen haftaki sert tahvil satışları sonrası, dikkatilerini toplam 230 milyar dolarlık Hazine tahvil ihalelerine çevirdi.

Bank of America Merrill Lynch küresel çapraz varlık strateji müdürü James Barty, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Bu noktada baktığımız konunun, en azından, tahvil faizleri yükselişini durdurana dek hisse senedi piyasalarında görülen ılımlı geri çekilme olduğunu düşünüyorum," dedi ve "Bu durum biraz Ocak ve Şubat'takine benziyor. Söz konusu dönemde, hisse senedi piyasaları tahvil piyasalarındaki hareketi ilk başta fazla kaale almamıştı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, gösterge batı Teksas petrolü (WTI) vadelileri varil başına 73 dolara doğru geriledi. Aluminyum, Norsk Hydro ASA'nın dünyanın en büyük rafinerisini kapatma yönündeki kararını geri çekmesi ve buna bağlı olarak arzın artacağı beklentileri ile sert düştü.

Brezilya varlıkları Avrupa'da, yatırımcıların olumlu baktığı Jair Bolsonaro'nun başkanlık seçiminin ilk turunu anketlerden daha fazla oy alarak önde götürmesinina rdından yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de bu hafta toplam 230 milyar dolarlık tahvil ihaleleri düzenlenecek.
*IMF Salı günü Dünya Ekonomik Görünüm raporunu açıklayacak.
*ABD Başkanı Donald Trump, 6 Kasım'daki kongre seçimleri öncesi son seçim tutu serisini gerçekleştirecek.
*ABD tüketici fiyatalrının yakından izlenen göstergelerinden biri Eylül ayında, Perşembe günü açıklancak veriler öncesi yapılan Bloomberg anketine göre, muhtemelen yıllık yüzde 2.3 artışla yüksek kalacak.
*JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co. Cuma günü bankacılık sektörü bilanço sezonunu açacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:39'da yüzde 1 aşağıdaydı ve altı ayın en düşük seviyesine indi.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) yüzde 0.2 gerileyerek endeks vadeli kontratları son dört haftanın en düşük seviyesini gördü.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 2.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yaklaşık 18 ayın en düşüğüne geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.8 kayıpla yaklaşık 17 ayın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 düşerek yedi haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında yüzde 0.4 düştü.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.1 ile bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 21 ayın en düşüğüne indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaparak 1.3048 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 113.41 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesini gördü.
*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.7 düşerek 14.875 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 3.23 ile, yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınlarında kaldı.
*İki yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 2.89 ile 10 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kaldı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 0.53'e indi.
*İtalya2nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 18 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü yüksel,işini yaparak yüzde 3.599 ile dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 kayıpla bir haftanın en düşüğüne geriledi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 73.27 dolar ile bir haftanın en düşük seviyesini gördü.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.1 kayıpla ton başına 6,167.50 dolara inerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini test etti.
*Altın yüzde 1.5 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,186.10 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

(16:45'te güncellendi)