Advertisement

(12:30'da güncellendi)

Piyasalarda tüm gözler Salı günü, tatilin ardından yeniden açılan piyasada geçen haftaki satış dalgasının devam etmesi ile birlikte ABD Hazine tahvillerine çevrildi. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi hafifçe tırmanarak 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri düşerken, Avrupa hisseleri erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.

ABD 10 yıllıklarının faizi hafifçe yükselerek yüzde 3.35'e ulaşırken, hem Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları hem de Stoxx Europe 600 Endeksi düşüşlerini dördüncü güne taşımaya yöneldi. Çin'de Şanghay Borsasında işlem gören hisse senetleri, Pazartesi günü üç ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yükseldi. Yuan, dün ABD yönetiminde endişelere yol açan düşüşün ardından onshore (Çin'deki işlemlerde) piyasada değer kazandı. Güçlü yen, yükselişinin bir kısmını geri verse de Japonya hisse senetleri üzerinde satış baskısı oluşturdu.

İtalya'da, FTSE MIB Endeksi güne düşüşle başladı ancak daha sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı. 10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi, bir dizi yetkilinin ülkenin bütçe planları ile ilgili açıklamalarda bulunmasından önce, erken saatlerdeki düşüşün bir kısmını yerine koydu.

Olumsuz hava piyasalarda etkili olmaya devam ediyor ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bugün açıkladığı rpor piyasalarda güveni fazla desteklemeyecek gibi görünüyor. Fon, kısmen dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşınndan dolayı,  2016'dan bu yana ilk kez küresel büyüme tahminini düşürdü. Çin bu hafta kredileri desteklemek (Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık oanını düşürdü) için adım attı ve bu durum kaçınılmaz bir şekilde yuan üzerinde baskı oluşturdu. Yuandaki düşüş ise, ticaret tansiyonunun daha da artmasına ve bunun sonucu Çin'in para politikasında gevşeme kısır döngüsüne girmesine neden olabilir.

BNY Investment Management baş stratejisti Alicia Levine, "Eğer ticaret anlaşmazlığı devam ederse, Çin para birimi daha da düşer ve bu durum küresel ekonomide çok fazla probleme neden olacaktır" dedi.

Öte yandan, piyasalar ABD'de bu hafta gerçekleştirilecek olan toplam 230 milyar dolar tutarında tahvil ihalesini de dikkatle izleyecek.

Diğer piyasalara bakıldığında, New York'ta işlem gören petrol varil başına 75 dolara doğru yükseldi. Dalian'da işlem gören demir cevheri vadelileri artan talebin etkisiyle yaklaşık 3 haftanın zirvesine tırmandı. Güney Kore piyasaları tatil dolayısıyla kapalıydı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazinesi bu hafta toplam 230 milyar dolar tutarında tahvil ihaleleri düzenleyecek.
*IMF ve Dünya Bankası toplantıları Cuma günü Bali'de düzenlenecek. Bu toplantılara tüm dünyadan maliye bakanları katılacak.
*ABD'de Perşembe günü açıklancak olan yakından izlenen tüketici fiyatları göstergesinin Eylül ayında yüzde 2.3 artışla yüksek kalmaya devam etmesi bekleniyor.
*JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. ve Wells Fargo & Co. Cuma günü ABD'de bilanço dönemini başlatacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 09:39'da yüzde 0.3 aşağıdaydı ve dört haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 düşerek yaklaşık altı ayın en düşüğüne geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 düşerek altı ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve düşüşünü yedinci güne taşıdı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 düşerek 15 ayın en düşüğünü gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1471 ile yedi haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.3058'e geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 113.13 ile yaklaşık iki haftanın zirvesine tırmandı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.24 ile yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.55 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan çıkışla yüzde 1.692 seviyesine yükseldi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki faiz farkı dört baz puan yükselerek 3.0744 yüzde puanı ile beş yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petroü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 74.69 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,189.90 dolara yükseldi.

(12:30'da güncellendi)