Advertisement

ABD'de Şubat'tan bu yana görülen en sert satış dalgası Perşembe günkü işlemlerde Asya'ya yayıldı. Tokyo'dan Hong Kong'a kadar hisse senedi göstergeleri yüzde 3'ün üzerinde düşüş kaydetti. Dolar tüm önemli paralar karşısında gerilerken yen değer kazandı. Bazı gelişen piyasa paraları baskı altında.

ABD'de 10 yıllıklarının faizinin 2011'den beri en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte hisse senetlerinde satışı tetikleyen hazine tahvilleri Çarşamba günkü kazançlarını genişletti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4'ten fazla düşerek 4 yılın en düşük kapanışına hazırlanıyor. Tayvan'da teknoloji ağırlıklı TWSE Endeksi yüzde 6 düştü.

ABD vadelileri Çarşamba günkü kayıplarını sürdürdü; Nasdaq 100 Endeksi yüzde 4'ün üzerinde düşerek 7 yılın en kötü gününü kaydetti. Düşüşte ABD'li şirketlerin bilançolarında görülen ticaret savaşının etkileri ve parasal teşvikten küresel dönüşün ağırlaşan baskısı rol oynadı.

ABD'de 10 yıllıkların faizi yüzde 3.26 ile Salı günü görülen yedi yılın zirvesinden yüzde 3.16'ya geriledi. Tahvil faizlerinin tırmanışında Fed'in tahvil portföyünün daralması ve daha fazla faiz artırımına gidileceği beklentileri etkili olmuştu. ABD hisselerinin rekor düzeye tırmanmasında pay sahibi olduğunu ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, piyasa kapandıktan sonra Fed'in “hata yaptığını” ve “kafayı yediğini” söyledi.

Sydney'de Saxo Capital Markets'dan Eleanor Creagh, “ABD 10 yıllıklarının faizindeki artış, yatırımcıların düşük faiz ortamından yükselen faiz ortamına geçişin etkisini aniden yeniden fiyatlamasına neden oldu.” dedi.

Hisse senetleri

Japonya'da Topix Endeksi, Tokyo saatiyle 13:50'de yüzde 3.5 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 3.8 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.3 düştü.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 3.5 azaldı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 2.6 düştü.
S&P 500 vadelileri yüzde 0.9 düştü. Dayanak endeks yüzde 3.3 azaldı. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 4.4 düşerek 3 Temmuz'dan beri en düşük seviyesine geriledi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.5 düştü.

Döviz

ABD'de 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 3.15'e geriledi.
Avustralya'da 10 yıllıkların faizi 3 baz puan azalarak yüzde 2.72'ye indi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 1.7 azalarak 71.93 dolar oldu.
Altın yüzde 0.1 değer kaybederek onsu 1,193.50 dolardan alıcı buldu.
LME'de işlem gören bakır yüzde 1.6 düşerek tonu 6,139 dolara geldi.