Advertisement

(15:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Çarşamba günü, dün yükselişlere neden olan yatırımcı güveninin zayıflaması ile birlikte düşerken, Avrupa hisse senetleri kazançlarını geri verdi. Dolar güçlendi ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

ABD'nin üç temel endeks vadelileri olan Standard & Poor's  (S&P ), Dow Jones ve Nasdaq kontratları düştü ve Salı günkü yükselişin ardından, New York piyasasının bugün aşağı yönde açılabileceğini işaret etti. Oto üreticileri, Avrupa'da oto satışlarının Eylül ayında sert düştüğünü gösteren verinin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ni aşağı çekti. Bu hareketler, chip üreticisi ASML Holding NV'nin güçlü çıkan finansallarından dolayı teknoloji şirketlerinde görülen yükselişlere ağır bastı. ABD Hazine tahvillerinin sakin seyrettiği ve Avrupa ülke tahvillerinin çoğunun yükseldiği tahvil piyasasında temkinli bir hava hakimdi.

Asya seansında bugün hava, Japonya, Güney Kore ve Avustralya piyasalarında işlem gören hisse senetlerinin güçlü kazançlar göstermesiyle daha olumluydu. Döviz piyasasında, sterlin, İngiltere'de enflasyonun beklenenden daha fazla yavaşlamasının ardından değer kaybederken, euro, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları verisinin beklenene paralel çıkması ile birlikte geriledi.

ABD hisse senetlerinde görülen sert düşüşten bir hafta sonra, yatırımcılar Goldman Sachs, Johnson & Johnson ve Netflix gibi büyük kuruluşlardan gelen güçlü finansalları sindirmeye çalışıyor. Kar sezonunun henüz çok başındayız, ancak beklenenden daha iyi çıkan rakamlar, periyodik Brexit haberleri, İtalya bütçesine ilişkin tartışmalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin endişeler, Suudi gazetecinin kaybolmasının ardından ABD ile Suudi Arabistan arasında gerilen ilişkiler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e yönelttiği sert eleştiriler dikkate alındığında riskin yoğunlaştığı küresel tabloda memnunlukla karşılanıyor.

Şirket karları gelmeye devam ederken, Fed, bu akşam açıklanacak son toplantı tutanakları ile birlikte, yeniden gündemin üst sıralarına tırmanacak. Tutanakların Fed'in gelecek yıla sarkacak politika sıkılaştırmasına ilişkin ilave işaretler vermesi bekleniyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri, Salı günkü kazançlarını devam ettirmekte zorlanırken, bu ülkelerin para birimlerinin yönü aşağıya döndü. Türkiye varlıkları, siyasi alandaki olumsuzlukların yatışması ve ülkenin tekrar dolar tahvil piyasasına dönmesinden faydalaranarak istikrarlı seyrediyor.

Hong Kong piyasası bugün tatil dolayısıyla kapalıydı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Fed'in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.
*Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ABD'de haftalık petrol stok verilerini açıklayacak.
*Çin'de Cuma günü 3. çeyrek GSYH büyüme rakamı ve Eylül ayı perakende satışlar ve fabrika siparişleri verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:15'te yüzde 0.2 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek son bir haftanın zirvesine çıktı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 tırmanarak bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 ile son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.1545 ile son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi..
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.312 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 112.31 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 3.16'ya indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.47 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.578 ile iki haftanın en düşüğüne indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*İtalya ile Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark 3 baz puan yükselerek 2.9966 yüzde puanına çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşerek varil başına 71.58 dolaa geriledi.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,226.33 dolara yükseldi.

(15:20'de güncellendi)