Advertisement

(17:00'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa'da işlem gören hisse senetleri ile birlikte, Apple Inc.'nin satış tahminini düşürerek küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırmasının ardından sert düştü. Döviz piyasalarında sert hareketler gözlenirken, yen güçlü yükseldi.

Nasdaq endeks vadeli kontratları, iPhone üreticisi Apple'ın Çin'deki öngörülmeyen yavaşlamayı ve iPhone'da model yükseltmenin az olduğunu işaret ederek yaklaşık 20 senedir ilk kez satış tahminini düşürmesinin ardından yüzde 2.9 kadar düştü ve ABD endeks vadeli kontratlarındaki düşüşlere öncülük etti. Apple hisseleri açılış öncesi işlemlerde yüzde 8.1 düştü. Vadeli kontratlar, Bristol-Myers Squibb'in Celgene Corp.'u nakit ve hisse karşılığı 74 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmaya vardığını açıklamasının ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Stoxx Europe 600 Endeksi ve Asya hisse senetleri aşağı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri, Avrupa tahvillerinin çoğu ile birlikte değer kaybetti. Döviz piyasalarında, Japonya'daki tatil nedeniyle işlem hacminin azaldığı bir ortamda algoritmik programların sert hareketlere neden olması ile birlikte, yen sert yükselirken, Avustralya doları yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesine indi.

2018 yılını geride bırakmak isteyen yatırımcılar, piyasaları bozan aynı sorunlarla yeni yılda da karşılaşıyor. Bazı ölçümlere göre temel göstergeler sağlam görünürken, korumacı dış ticaret politikaları, Apple'ın uyarısı ve Çin'de zayıf çıkan imalat sektörü verisinin gösterdiği üzere, ekonomik faaliyet üzerinde etkili olmaya başladı. Öte yandan, Washington'daki işleyiş bozukluğu, siyasi liderlerin federal hükümetin kapalılık durumunu sona erdirmeyi başaramaması ile birlikte devam ediyor.



McKenna Macro'nun piyasa stratejisti ve döviz piyasalarının 30 yıllık emektarı Greg McKenna, müşteriler için hazırladığı notta, "Tim Cook (Apple CEO'su) ve şirketinin satış görünümündeki düşüşün nedeni olarak Çin'i göstermesi, traderlar ve yatırımcıların zaten alarmını verdikleri basınç noktasına tam olarak olarak basıldığını işaret ediyor," dedi ve "Bu; Çin ve Çarşamba günü küresel imalat PMI verilerince teyit edilen küresel yavaşlama gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı teksas petrolü (WTI) erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve altın yükselişini altıncı güne taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü Aralık ayı istihdam verileri açıklanacak.

*Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü Amerikan Ekonomi Derneği'nde kendisinden önce başkanlık yapan Janet Yellen ve Ben Bernanke ile mülakatın olduğu bir etkinliğe katılacak. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic uzun vadeli makroekonomik performans konulu bir panele katılacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:43'te yüzde 0.6 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleşitirerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 1.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 gerileyerek bir haftanın en düşüğüne indi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.2 kayıpla son bir haftanın en düşüğünü gördü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 05 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.1354 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla 1.2566'ya inerek üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 1.1 ile yaklaşık 1 yılın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 107.71 ile sekiz ayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü artışını gerçekleştirerek yüzde 2.64'e çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.18'e ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.24'e çıktı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 14 baz puan ile dört haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.833 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 46.70 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Altın yüzde 0.3 değer yükselişle ons başına 1,288.72 dolara çıkarak yaklaşık yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.

(17:00'de güncellendi)