Advertisement

(17:15'te güncellendi)

Dolar iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inerken, ABD endeks vadeli kontratları, geçen haftanın sonlarına doğru güçlenen risk iştahının hızını kaybetmesi ile birlikte yön bulmakta güçlük çekti ve Avrupa hisseleri düştü.

ABD ile Çin arasında yeniden başlayan ticaret görüşmeleri dolara yönelik talebin azalmasına neden olurken, sterlin euro karşısında, İngiiz kanun yapıcıların anlaşmasız Brexit'ten kaçınmanın yollarını aramaları ile birlikte geriledi. Avrupa ortak para birimi euro, Almanya'da fabrika siparişlerinin kasım ayından beklenenden daha kötü çıkmasına rağmen gücünü korudu. ABD Hazine tahvil faizleri Cuma günkü güçlü yükselişin ardından düşerken, Avrupa tahvilleri karışık seyretti.

Hisse senetleri cephesinde, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları hafifçe düştü ve Stoxx Europe 600 Endeksi son dört seansta üçüncü kez geriledi. Asya hisse senetleri, erken saatlerde, Japonya öncülüğünde ralli yaptı.

Yatırımcılar 2018 yılının sonlarındaki sert dalgalanmanın ardından yön bulmakta güçlük çekiyor. Fed Başkanı Jerome Powell'dan Cuma günü gelen yatıştırıcı yorumlar ve Çin'in ekonomiyi desteklemeye yönelik adımları piyasada havayı bir miktar iyileştirdi, ancak riskler devam ediyor. ABD'li kanun yapıcılar halen bütçe konusunda anlaşmış değil ve İngiltere'deki siyasi kargaşa Avrupa siyasetini olumsuz etkiliyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisseleri yükseldi ve para birimleri Endonezya rupisi öncülüğünde değer kazandı. Batı Teksas petrolü (WTI) son dönemdeki yükselişini sürdürdü ve varil başına 49 doların üzerine çıktı. Altın, Çin'in varlıklarını artırdığını açıklamasının ardından değer kazandı.

(17:15'te güncellendi)