Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ile Çin arasında yürütülmekte olan ticaret görüşmelerinin sonucunu beklemesi ile birlikte düştü.

Trump yönetimi, Çin ile "makul" bir ticaret anlaşmasına varılabileceğine ilişkin iyimserliklerini dile getirirken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Beijing'deki müzakerelerde üst düzey yetkililerinden birini görevlendirdi. Altın geçen hafta, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmaya ara verebileceğine ilişkin spekülasyondan destek bularak altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, güçlü bir rallinin ardından, bir geri çekilme gerçekleştirebilir. Metalin 14 günlük RSI göstergesi geçen haftanın büyük bölümünde ve tekrar Pazartesi günü 70 seviyesinin üzerinde seyretti ve bu seviye bazı traderler için piyasanın aşırı alım bölgesinde olduğu anlamına geliyor.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek Singapur saati ile 13:03'te ons başına 1,283.18 dolara indi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.4 gerileyerek 16 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 yükseldi.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Risklerin azalması ve bununla bi,rlikte 1,300 dolar bariyerinin yakınlarında kapanma ve aşırı satım durumları dahil teknik nedenler, hep birlikte altın fiyatlarındaki düşüşün nedenleriydi," dedi ve "Mevcut volatil ortamda hızlı bir şekilde yukarı dönüş şaşırtıcı olmaz ve kısa vadeli fiyat hareketi ABD-Çin ti,caret görüşmelerinin sonucuna bağlı" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenen önemli olaylar şöyle;

*Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD merkez bankasının bu yıl faizi yalnızca bir kez yükseltmesi, ancak bilançosu kademeli daraltma planına devam etmesi gerektiğini söyledi.

*ABD'de kanun yapıcılar halen bütçe konusunda uzlaşmaya varamadı ve bunun sonucu hükümetin kısmi kapanma durumu üçüncü haftaya girdi.

*Fed'in 18-19 Aralık toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Başkan Jerome Powell Perşembe günü Washington D.C. Ekonomi Kulübü'nde konuşacak.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları Pazartesi itibariyle 7 ayın zirvesine çıktı.

*Pert Mint'in sikke ve çubuk altın satışları 6 ayın en düşük seviyesine indi.

*Hindistan'ın altın ithalatının Aralık ayında yüzde 23 düştüğü kaydediliyor.