Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Timothy Geithner, Çin'in değersiz Yuan politikası ile gelişmekte olan ülkelerde kur piyasası müdahalerine neden olduğunu belirtti.

Geithner "Çin Yuan'ı değersiz tutuyor, gelişmekte olan ülkeler Çin'e karşı adil olmayan bir dezavantaja sahip olmamak için çok çalışmak zorundalar" dedi.

Bloomberg International'da "Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Amerikan Hazine Bakanı, birçok ülkenin para birimlerinin değerlenmesini engelleme çabalarıyla ortaya çıkan 'kur savaşları'na da değindi.

Geithner: ''Kur savaşı riski görmüyorum.''

Çin'in para birimi Yuan'ın değerini artırmasına izin vermesi için daha fazla teşvik edilmesinden yana olduğunu ve Yuan'ın değerini düşük tutması halinde temel kalkınma amaçlarına karşı çalışmış olacağını belirtti.

Yuan'ın değerlenmesiyle ilgili olarak Geithner, ''zamanla bunun olacağından eminim. Sadece bunun kademeli, ancak önemli oranda olmasını sağlamak istiyoruz'' dedi.

Geithner, Yuan'ın değerinin düşük olmasının ABD'den çok dünyanın sorunu olduğunu ifade etti.

Çin'in ya da diğer ülkelerin para birimlerini manipüle edip etmediklerine ilişkin hazinenin Cuma günü açıklanacak raporuna değinmeyen Geithner, kısa süre önce Çin'in manipülasyon yaptığını söylemenin, yapıcı olmayacağını bildirmişti.