Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'nın para birimi, 1983'te serbest dalgalanmaya başladığından beri, en yüksek değerini aldı. Avustralya doları, Asya hisselerindeki ekonomik toparlanma sinyalleriyle gelen yükseliş sonrasında, ABD dolarıyla parite farkını yarım cente çıkardı.

Yarın ABD mağaza satışlarındaki artış beklentisinin açıklanmasından önce Avustralya Doları 8 hafta üst üste yükselmiş oldu.

Yeni Zelanda doları ise Singapur Merkez Bankası'nın para biriminin değer kazanmasına izin vereceğini söylemesinin ardından, kayıplarını telafi ederek, 2008 Temmuz'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Tokyo'daki FOREX.com Japon Co.'nun baş analisti Morio Okayasu, yükselen hisse senetleri ve ABD'deki çift dipli resesyon endişelerinin azalmasıyla, yatırımcıların yeniden daha riskli varlıklara yöneldiğine dikkat çekti. Okasu, "Avustralya doları gibi para birimleri risk ticaretinden yararlanabiliyor" diye konuştu.

Avustralya para birimi, ABD doları karşısında, önce 99.05'ten 99.70'e, ardından da 99.77 cent'e yükseldi. Avustralya doları/Yen paritesi ise 81.03'ten 81.11'e yükseldi.

Yeni Zelanda doları ise değer kazanarak, 76.06'dan 76.37'ye çıktı. Bu değer Temmuz 2008'den beri en yüksek seviye.

Dünyanın en büyük ekonomisinin mağaza satışlarında yüzde 0.4 oranında artış bekleniyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ise, S&P 500 Endeksi'ndeki yüzde 0.7'lik artış sonrasında, yüzde 1.8 değer kazandı.