Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Petrol, endüstri kaynaklı raporların ham petrol arzındaki düşüşe işaret etmesi ve OPEC'in üretim kesintileri konusunda ilerleme kaydetmesinin ardından, New York'ta ikinci kez ardarda yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) raporuna göre, ABD ham petrol stokları Temmuz'dan beri en aşağı seviyesine düştü. Yakıt stokları ile ilgili ABD Enerji Bakanlığı'nca (DOE) ayrı bir rapor daha çıkarılacak. OPEC Başkanı Wilson Pastor, üyelerin bugün Viyana'daki toplantılarında, üretim miktarlarının değiştirilmeyeceği konusunda fikir birliğine vardığını söyledi. Pastor, petrolün varil fiyatının 75 dolardan 85 dolara çıkmasının dünya ekonomisi için büyük bir sorun teşkil etmediğini dile getirdi.

Stockholm merkezli SEB AB şirketinin emtia stratejisti Filip Petersson, "stoklardaki petrol çıkarma faaliyetleri, piyasanın tahmininin çok üstünde" olduğunu ifade ederek, "eğer DOE'nin raporu, API'ninkini desteklerse; o zaman piyasalardan ani bir tepki beklemeliyiz" dedi.

Kasım ayı'ndaki arz daralması, yüzde 1.3'lük sıçrayışa sebep oldu ve New York Ticaret Borsası'nda petrol, varili 84.10 dolardan işlem gördü.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ham petrol yedek stokları geçen hafta itibariyle 4.01 milyon varil azalarak, 362.1 milyona düştüğünü bildirdi. Bloomberg analistlerinin tahminlerinin ortalamasına göre, ABD Enerji Bakanlığı yedek stoklarda geçtiğimiz hafta için 1.45 milyon varil artış açıklayabilir.

Benzin stokları 1.88 milyon varil azalarak, 224.8 milyon oldu. Benzin için ise 1.5 milyon varil düşüş bekleniyor.

Isıtma yağlarındaki kullanım artmadan, motor yakıtı tüketiminin azalmasıyla, rafinerilerdeki görevliler, Eylül ve Ekim aylarında üretme birimlerini bakıma aldı.

Emtia Komisyon Hizmetleri'nden Barratt, "petrol çıkarma faaliyetleri, biz gazolin üretiminden ısıtma yağı üretimine geçinceye kadar devam edecek" diye konuştu.