Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD gibi gelişmiş ülkeler parasal genişlemeye gitmesiyle, sıcak para gelişmekte olan  ülkelere akıyor. Bu sebeple aşırı değerlenen para birimlerine karşı dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları her gün yeni bir adım ve önlem alıyor.

Brezilya da yabancı kaynaklı aşırı sermaye girişlerine karşı önlemlerini artırıyor. Ülke, yabancı yatırımcılardan aldığı  tobin vergisini bir ay içerisinde ikinci kez yükselterek, yüzde 4'ten yüzde 6'ya çıkardı.

Brezilya daha önce de tobin vergisini iki kat artırmıştı. Zira Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın para birimi real son 3 ayda yüzde 7,1 değerlendi.

Para biriminin değerlenmesine neden olan sıcak para girişlerini kontrol altına almaya çalışan Brezilya'nın Maliye Bakanı Guido Mantega, vergiyi yüzde 2 seviyesinden yüzde 4'e yükseltmişti.

Mantega, "karşımızda kur savaşı tehlikesi var ve bu bizi kaygılandırıyor" diyerek finansal piyasalarda ve ekonomi çevrelerinde kur savaşı tartışmasını başlatmıştı.

2009 başından beri %29, son 3 ayda ise %7 değerlenen Real için Brezilya, tobin vergisini artırmaktan başka çözüm bulamadı.

Tobin vergisi adını ABD'li iktisatçı James Tobin'den almıştır. Tobin, yatırım davranışı kuramına yaptığı önemli katkılarla mali piyasalara ilişkin bilgilerin gelişmesine katkı sağlayarak, 1981 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.