PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın, büyük para birimlerinin birbirleriyle uyumlu hareket ettikleri açıklamasıyla, dolar artış gösterdi. Dolardaki bu sıçrama, altını, güvenli liman olmaktan uzaklaştırarak, değerinin düşmesine sebep oldu.

Spot altının külçesi yüzde 0.3 düşerek, 1.342,45'ten 1.341,75'e geriledi. Değerli metal, ABD Merkez Bankası'nın para politikasını daha çok gevşeteceğine yönelik spekülasyonlarla, son 5 haftayı yükselişle geçiriyordu.

Sidney'deki MineLife Pty'nin kıdemli analistlerinden Gavin Wendt, doların bir dönem yaşadığı değer kaybının ardından, ufak bir toparlanma göstermeye başladığını belirtti. wendt, ABD dolarındaki dalgalanmaların, altın fiyatını belirleyen en önemli faktör olduğunu savundu.

Dolar, 21 Ekim itibariyle, 6 para birimine karşı yüzde 0.6 prim yaptı. Altının külçe fiyatı, dolarla ters orantılı bir harekete sahip.

Tokyo'da piyasa yöneticilerinden Takashi Kudo, Geithner'ın sözlerinin dolarda reflekse benzeyen bir etki yarattığını ifade ederek, altın fiyatının önümüzdeki sene Eylül aylarında 1.550 dolara kadar çıkabileceği ön görüsünde bulundu.

Melbourne'den piyasa yorumcuları Mark Pervan ve Natalie Robertson, Fed'in parasal politikasını gevşeteceğine yönelik beklentiler artmasının, bunun ABD dolarını negatif, altını ise olumlu etkilediğini söylediler.

Fed'in Açık Piyasa Komisyonu FOMC, 3 Kasım'da toplanacak.

Advertisement